Annons

Förebyggande arbete mot droger får stipendier

Studiecirklar och stipendier till personer som arbetar förebyggande mot droger.
Sjöbo • Publicerad 12 januari 2005

Det var två konkreta planer som presenterades vid det narkotikamöte som hölls i Sjöbo Folkets Park i går kväll.

Mötet var en uppföljning på det som hölls för en månad sedan. Då haglade anklagelserna mot den församlade panelen av tjänstemän och myndighetsföreträdare. Nu var tonen en helt annan, sansad, nyanserad och reflekterande. Något som de arrangerande nio tonårsmammorna också hade efterfrågat innan mötet.

Annons

Att döma av tillströmningen var inte upplägget lika lockande som förra gången. Endast ett 40-tal sjöbobor hade tagit sig till parken, betydligt färre än vid förra mötet. Det var heller inte lika många myndighetsföreträdare på plats. De som var där hade flyttat ner bland publiken vilket kanske också ledde till en minskad "vi mot dem"-känsla.

Tullen var på plats, liksom förra gången, och fick stort utrymme. Birgitta Severinsson gick igenom de vanligaste narkotikapreparaten, förklarade hur de verkar, deras utspridning och hur man känner igen dem.

Severinsson meddelade också att man planerar att starta studiecirklar om droger som alla sjöbobor är välkomna att delta i.

Informationen från Tullverket följdes av att Jeanette Johansson-Ånmark, elevhälsoansvarig på Färsingaskolan, pratade om sitt arbete. Hon betonade att skolan och föräldrarna har ett gemensamt ansvar och att man måste lösa problemen tillsammans. En åhörare tyckte att skolan lägger alltför stort ansvar på föräldrarna och menade att skolan har ett mycket stort ansvar eftersom barnen tillbringar så mycket tid där.

– Vi föräldrar kan ju inte vara på plats i skolan hela tiden, menade föräldern.

Jeanette Johansson-Ånmark höll med.

– Vi har ett ansvar tillsammans. Utan föräldrarnas hjälp kan skolan stånga huvudet blodigt och tvärtom, sa Johansson-Ånmark.

En av de nio föräldrarna., Christel Granqvist, meddelade att man planerar att inrätta en fond för ett stipendium som ska delas ut till personer som arbetar förebyggande mot narkotika i kommunen. Något som folkhälsorådet och ungdomsrådet kan komma att hålla i.

– Man ska belöna gott uppförande och positivt beteende, förklarade Christel Granqvist.

Andreas Mårtensson

Annons

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons