Fotoklubb intar konsthall

Det är inte bara etablerade konstnärer som får plats i Sjöbo konsthall. De närmsta veckorna kan man se fotografier som tagits av ett antal medlemmar i Sjöbos fotoklubb – Scania Photocub. Favoritmotivet är helt klart naturen. På lördag är det dags för vernissage.
Sjöbo • Publicerad 24 september 2009
Här har en ventilationstekniker fått utlopp för sin kreativitet. Motivet hittade Leif Larsson i Tyskland.
Här har en ventilationstekniker fått utlopp för sin kreativitet. Motivet hittade Leif Larsson i Tyskland.Foto: 
Så här glamouröst kan faktiskt Gamla Torg i Sjöbo se ut, när Sten Ahrén fotograferar.
Så här glamouröst kan faktiskt Gamla Torg i Sjöbo se ut, när Sten Ahrén fotograferar.Foto: 
Tommy Ternström gillar att ta porträttbilder. Barnbarn är ett återkommande motiv. Bild: Anna Bank
Tommy Ternström gillar att ta porträttbilder. Barnbarn är ett återkommande motiv. Bild: Anna BankFoto: 
De här kajorna stötte Jane Lindblad på utanför MacDonalds i Jönköping. "Det gäller att ha kameran med".
De här kajorna stötte Jane Lindblad på utanför MacDonalds i Jönköping. "Det gäller att ha kameran med".Foto: 

För ett och ett halvt år sedan drog ett gäng fotoentusiaster igång en ny fotoklubb i Sjöbo – Scania Photoclub.

Nu har klubben hunnit få ett drygt tjugotal medlemmar och man har ett program med inbjudna fotografer som föreläsare emellanåt, månadsmöten där man träffas för att utbyta tips och diskutera bilder, och en hemsida där klubbens medlemmar visar bilder – och där den vinnande bilden i klubbens interna månadstävling läggs ut.

Fast det hela sker under opretentiösa former och vem som helst är välkommen i klubben, berättar Per Lindskog som är sekreterare i föreningen.

– När vi har vanliga månadsträffar har vi inget fast program. Det är alltid någon som har någon fråga och utifrån det pratar vi och ger varandra tips och råd. Det inte en kan ofta någon annan och alla kan lära av varandra.

Per Lindskog tror att det finns många fler än klubbens medlemmar som är intresserade av foto och skulle vilja utbyta erfarenheter, men som kanske inte vågar.

– Det är nog många som tror att man måste vara jätteduktig eller ha någon väldigt tjusig kamera. Men så är det inte, alla är välkomna. Från och med lördag har Scania Photoclub också fått äran att ställa ut i Sjöbo konsthall där man kan se bilder gjorda av nio av klubbens medlemmar fram till den 10 oktober. De flesta medlemmarna kommer från Sjöbotrakten men några är från grannkommuner. En av dem är Jane Lindblad från Hörby.

– Det blev den här klubben för att det är ett nystartat och öppet gäng. Vi är väldigt olika allihop och det är kul, säger Jane Lindblad – som fotograferat för "hemmabruk" i många år – men tog upp fotograferandet för några år sen när de sex barnen börjat bli större.

Vernissage är det nu på lördag mellan klockan 12 och 14.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.