Främsta avelstjurarna i landet från Färs
En charolais- och en angustjur har valts ut som Sveriges mest lovande avelstjurar, och kan nu komma att bli pappor till tusentals kalvar i hela Norden. Angustjuren heter Kebab av Davidstorp och är uppfödd av Ann och Tomas Persson. Charolaistjuren är Backagårdens Best.
– En sådan här framgång upplever man troligen bara en gång i livet, säger Bo Bengtsson, som har ett trettiotal charolaiskor på Backagården strax norr om Sjöbo.
Han arbetar heltid utanför gården, men framgången har sporrat honom.
– Nu ska vi bygga ut stallet till lösdrift, och fördubbla besättningen, säger han.
Bo Bengtsson är uppväxt med mjölkkor, men som vuxen skaffade han köttdjur.
– Jag ville inte vara bunden hela sommaren, och så har jag alltid fascinerats av de stora, kraftiga charolaisdjuren. De är så ståtliga och fina.
Aveln har alltid intresserat Bo Bengtsson. Sedan några år samarbetar han med Per Mårtensson från Simontorp, som är en av landets mest framgångsrika charolaisuppfödare. – Jag säljer alla min tjurkalvar till Per, som sedan väljer ut de bästa till avel för korsnings- eller rena charolaisbesättningar, förklarar Bo Bengtsson, som de senaste åren dessutom hyrt in tjurar från Per Mårtensson för att betäcka sina kor.
Förra året stod Bo Bengtsson och valde mellan två fina tjurar på Simontorp: Ulysses eller hans helbror. Båda var framtagna genom embryoöverföring från en dokumenterat bra ko – Taquine – som blivit inseminerad med sperma från en tjur i Kanada.
– Trots att de var helbröder var de inte lika, säger Bo – som gjorde ett gott val när han till slut föll för Ulysses.
Kombinationen med hans egen Bojan blev en tjurkalv, som genast verkade lovande. Så lovande att Bo döpte honom till Best.
Best visade direkt att han tänkte bli stor – tillväxten var 2,2 kilo per dag, och som ettåring i slutet av februari vägde han 720 kilo. Svensk köttrasprövning valde ut honom som en av 60 charolaistjurar till sin prövningsstation i Östergötland i augusti förra året. – Var 14:e dag kunde jag följa deras noteringar på internet, och Best uppfyllde mina höga förväntningar, berättar Bo.
Att bli en bra avelstjur ställer dock många krav. Tjuren ska inte bara växa bra, han ska ha välskapta testiklar och god fertilitet, vara välbyggd, ha ett bra temperament – och så ska hans avkommor inte ha alltför höga födelsevikter. Då kan nämligen kalvningarna bli besvärliga för korna.
– Det är hela tiden en balansgång mellan de olika egenskaperna, förklarar Per Mårtensson, som är ordförande i Individprövningen.
Bland årets 60 charolais-tjurar valde Svensk avel ut Best som den allra mest lovande. Det ger Bo Bengtsson en extra inkomst på cirka 100000 kronor – pengar som kommer väl till pass när det nya stallet ska byggas. Och från Best tas 20000 spermadoser. Av dessa används först 1000. Sedan utvärderas avkommorna – vilket tar några år. Därefter kan Best bli far till ytterligare 12000 nya kvigor och tjurkalvar.
Britt Risberg
0416-192 11
britt.risberg@allehandasyd.se