Framtida läsare satte tidningen under lupp
Nu följer brödtexten, det vill säga den egentliga artikeltexten.
Allt ovanstående är självklarheter i dag för alla eleverna på Lövestads skola. De har nämligen haft "språktema om nyheter och tidningar" i tre hela veckor. Fredagen var sista dagen.
Att använda tidningen i undervisningen är inget nytt. Vanligtvis användes några dagar gamla dagstidningar.
Men att, som här, använda rykande färska tidningar varje dag och att hålla på i flera veckor på en hel skola är ovanligt.
– Vi beslöt att det skulle ta två veckor, men gensvaret blev så bra att vi förlängde med en vecka, berättar läraren Helen Rosberg.
– Det är viktigt med dagstidningar, det ökar allmänbildningen, tillade hon (och YA sade inte emot).
Huvudmålet med temat var att eleverna skulle träna svenska, bland annat tidningssvenska, som ibland kan vara rätt skruvad. Se bara på ingressen här ovan... Ett andra mål var att göra företeelsen dagstidningar begripligt för eleverna.
– Vi hade en känsla av att alla inte riktigt visste vad en dagstidning är. Deras föräldrar har kanske inte prenumeration och eleven läser därför inte tidning mer än sporadiskt, berättar läraren Lasse Sillén.
– Och vi har fått bra respons, de har jobbat duktigt med temat, säger han.
För att testa om Lasse har rätt körde YA en kuggfråga till lilla Fanny Lönnqvist: vad kommer överst i artikeln?
– Äh,äh, alltså...
– Reklam, avbröt en kompis.
– Nej, nej, rubrik ska det vara, svarade Fanny.
Vid en dator satt Ronja Månsson.
– Roligast är att göra första sidan, säger hon och visar stolt upp "ettan" på tidningen Löfvet, som tillverkats enkom för temaarbetet.
I Löfvet kan man bland annat läsa att femmorna förlorade i basketturneringen. Den nyheten låg under vinjetten "inrikes".
Mest avancerade var sexorna som verkligen gjort en djupdykning i allt som tillhör tidningsvärlden. Man hade grunnat på vad "deadline" stod för, skrivit insändare och klippt ut tidningsord som man inte förstod (typ entreprenör, remiss med mera).
– Vi märkte en klar skillnad i intresset i slutet jämfört med när vi startade temaarbetet. De sista dagar kom eleverna själva och sade "ska vi inte läsa tidningen i dag?", berättar Helen Rosberg.
Leif Möller