Fullt blås i livet för Annika

Sjöbo • Publicerad 31 december 2005
Klarinetten har följt Annika Nilsson i mer än halva hennes liv. "Jag är glad att jag valde ett blås-instrument, annars hade jag inte kunnat vara med i Sjöbo Ungdomsorkester", säger hon. BILD: SPRISSE NILSSON
Klarinetten har följt Annika Nilsson i mer än halva hennes liv. "Jag är glad att jag valde ett blås-instrument, annars hade jag inte kunnat vara med i Sjöbo Ungdomsorkester", säger hon. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

SJÖBO

Egentligen ville Annika Nilsson spela flöjt, men det fick hon inte.

– När jag började i musikskolan var det så många som ville spela flöjt, så jag fick börja med klarinett i stället, säger hon.

Det grämer hon sig inte ett dugg över nu, tvärtom.

– Alla instrument har sin charm, men jag ångrar inte att jag valde ett blåsinstrument, annars hade jag inte kunnat vara med i Sjöbo Ungdomsorkester, säger Annika Nilsson.

I orkestern har hon blåst sedan hon var 14. Och har med tiden blivit allt mer engagerad. Så mycket att hon nu belönats med Lions stipendium till "årets ungdom" för sitt "ideella ansvarstagande och ambitiösa engagemang i Sjöbo ungdomsorkester och i de yngre orkestrarna Future Band och Black and White, allt i Lions anda", som det står i motiveringen.

Beskedet kom onekligen oväntat. Hon visste inte ett smack förrän priset offentliggjordes i samband med Lions julkonsert i Södra Åsums kyrka häromveckan.

– När de sa sa att priset gått till någon i ungdomsorkestern tänkte jag att jag nog känner den personen. Jag hade aldrig kunnat ana att det skulle vara jag, säger Annika Nilsson. Hon anade inte ens oråd när pojkvännen Paul, dirigent i ungdomsorkestern, insisterade på att de skulle gå på konserten. Annika hellre ville gå på julfest hos kompisar, men Paul visste ju att Annika skulle få stipendiet på konserten.

Annika Nilsson är fortfarande överraskad över att hon blivit årets ungdom, men visst gör hon mycket ideellt arbete i orkestern.

– Jag har hand om noterna och notarkivet, håller ordning på expeditionen och hjälper till när det behövs, säger Annika.

Hon är även aktiv i friluftsfrämjandet och ledare för ett gäng frilufsare i tolvårsåldern. Dem har hon varit ledare för sedan de var fem år gamla. Annika Nilssons ideella engagemang är onekligen stort. Hon har till och med blivit invald i GK Stjärnans styrelse, trots att hon inte vet ett skvatt om gymnastik.

– Det är så mycket man kan göra i en förening som inte syns. Och så länge jag tycker det är roligt så tänker jag fortsätta, säger Annika Nilsson.

Andreas Mårtensson

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.