Fyrbent på skolgården

Norra Färs har ett rikt djurliv. Det gav valborgsmässoaftonens "djurvisardag" på Nils Månssons skola tydliga bevis för.Som avslutning på fredagens vårfest fylldes skolgården av bräkanden och jamanden.
Sjöbo • Publicerad 30 april 2004
Kalven Alma och lammet Mimmi bekantar sig på Nils Månssons skolgård. BILD: JAN-OLLE PERSSON
Kalven Alma och lammet Mimmi bekantar sig på Nils Månssons skolgård. BILD: JAN-OLLE PERSSONFoto: 

Alltifrån guppieyngel till hästar befolkade plötsligt skolgården. Precis som tidigare år fick andraklassarna ta med sitt eget husdjur till skolan, och bland de 23 eleverna hade 17 (minst) ett djur att visa upp. Saga Ottosson med Busan och Julia Sjölin med Nina. BILD: JAN-OLLE PERSSON -Det här är jätteroligt. Jag skulle vilja ha med mig Krut och Monna varje dag! sa Leo Sarpehöök. Krut och Monna, det är två Vorsteh-hundar. -Monna och jag har växt upp tillsammans, vi är nästan lika gamla, berättade Leo Sarpehöök. Flera andra sorters hundar fanns representerade, liksom katter av olika raser, gässlingar och kaniner. Jesper Malmberg hade tagit med sig två unga Brama-höns, som trots sin ungdom var imponerande stora. "Vi har dem som sällskap, de är lätta att få tama", berättade Jesper på det plakat han skrivit om sina husdjur. För på djurvisardagen gäller det inte bara att visa upp sitt djur för hela skolan - man måste också skriva en skylt med fakta om det. Rebecka Jönsson hade tagit med sig lammet Mimmi till skolan den här dagen. -Lammet bor hos min mormor, men hon är min. Jag åker till mormor nästan varje dag efter skolan, berättade Rebecka Jönsson. Hon höll sig lite på avstånd från hundarna men kalven Alma bekantade sig Mimmi gärna med. De båda djuren nosade nyfiket på varandra, till ägarnas förtjusning. Alma visades av Charlotte Persson, som tänker tävla med den svart-vita kalven i en utställning i sommar. BILD: JAN-OLLE PERSSON

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.