Annons

Glasögon från Sjöbo hjälper i världen

Ett par glasögon kan hjälpa en hel by i tredje världen. Det berättade Carina Halvardsson från organisationen Vision for all, som i går besökte Lions Club i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 21 augusti 2014
Foto: 

Lions har länge samarbetat med Vision for all och sedan några månader satsar man lite extra för att få in fler glasögon i Sjöbo. Den lokala Lionsklubben har nyligen fått kontakt med en av eldsjälarna i Vision for all, Jan Söfting i Solberga, och numera lämnar man glasögonen direkt till honom i stället för att de ska ta omvägen över en central insamlingsplats.

– Jag har lämnat lådor för insamling till alla optikerna i Sjöbo, och dessutom samlas glasögon in via Sjöbo församling och de olika Lionsmedlemmarna, förklarar Bosse Larsson, samordnare i Sjöbo Lions club för glasögon- insamlingen.

Annons

Häromdagen tog han hand om lådorna, som visade sig innehålla sammanlagt 845 glasögon. Dessa kommer nu att lämnas till Vision for all.

– Vi går igenom glasögonen vid våra arbetsträffar. Där mäter vi upp dem, och märker dem utifrån vilken styrka de har, förklarar Carina Halvardsson, styrelseledamot i Vision for all.

Kommer till användning

Alla hela glasögon kommer till användning, oavsett vilket synfel de är avsedda att hjälpa. Även rena läsglas-ögon är välkomna.

– Närsynthet är ju ett vanligt synfel över hela världen, säger Carina Halvardsson.

I år har Vision for all bland annat delat ut glas-ögon i El Salvador, Guatemala, Västsahara, Ghana och Chile och vid varje tillfälle har mellan 1 000 och 3 000 personer kunnat få hjälp.

– Det är fantastiskt att se vad ett par glasögon kan betyda. De kanske inte bara hjälper den person som får dem, en hel by kan få hjälp genom att en hantverkare kan se bra och klara av att göra de verktyg som behövs i byn, säger Carina Halvardsson, som själv varit assistent på flera resor.

I går kväll berättade hon om Vision for alls arbete vid ett möte med Lions Club i Sjöbo.

Insamlingen av glasögon fortsätter på de olika insamlingsställena, för nya leveranser till Vision for all.

INTERNAL INTERNAL
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons