Annons

Grannar oroas över lukt på Blenta

Två grannar till Blenta AB protesterar mot företagets planer på att utöka kläckeriverksamheten på en fastighet i Ågerup väster om Blentarp.
Sjöbo • Publicerad 12 augusti 2002

I ett brev till länsstyrelsens miljöenhet framför grannarna stor oro för att luktproblemen skall förvärras. Grannarna säger sig ha påtalat luktproblemen sedan början av 80-talet. Blenta har ansökt om att få öka produktionen till 50 miljoner kycklingar i Ågerup 2:12 som är en av två fastigheter man äger i Ågerup. I dag har stallet en kapacitet på 45-47 miljoner djur. Enligt Bengt Ingvarsson på Blenta handlar det om en tillbyggnad på cirka 100 kvadratmeter för att nå volymen 50 miljoner. - Men det är viktigt att påpeka att vi inte skall bygga några nya stallar, vare sig i Ågerup eller vid någon annan av våra anläggningar, säger Bengt Ingvarsson. Kycklingsnäringen växer kontinuerligt med cirka tio procent per år och Blenta måste hänga med i den utvecklingen, betonar Bengt Ingvarsson. De båda klagande menar att bland annat Ågerup 2:12 är överetablerat ur smittskyddssynpunkt och de hänvisar till en utredning i koncessionsnämnden. Men Ingvarsson menar att den utredningen, gjord år 1995, främst gällde en anläggning i Gussnava där Blenta ville bygga ut stallet. Man fick dock nej till ansökan därför att tillbyggnaden hamnade för nära en grannes tomt. - Vi betraktar det som en avslutad historia. Blenta ser själv mycket allvarligt på smittskyddsaspekten och det är därför man har etablerat sig i skilda väderstreck i Skåne. Om en anläggning drabbas av smitta kan man köra vidare med de andra anläggningarna. Ansökan om att få öka produktionen innehåller också en del som handlar om rening av spolvatten från verksamheten. Blenta vill bygga ett reningsverk med en infiltrationsanläggning som skall förbättra vattenreningen. Grannarna tar också upp hanteringen i gödselfabriken i Stenvred. Man befarar att gödselmängderna skall öka när produktionen av kycklingar ökar. - Var skall gödselproduktionen transporteras och förvaras? Skall den transporteras till Stenvreds gödsellager vill vi på det bestämdaste protestera, skriver grannarna. Men enligt handläggare Mats Kvist på länsstyrelsens miljöenhet finns det ingen begäran från företaget om att få öka gödselvolymen. - Gödselfabriken i Stenvred är en fråga som överhuvudtaget inte behandlas i den nu aktuella ansökan, säger Mats Kvist.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons