Grönt ljus gå med i Sörf

Det finns nu inga hinder för Sjöbo att gå med i Sydöstra Skånes Räddningsförbund (Sörf) vid årsskiftet.
Sjöbo • Publicerad 30 december 2005

På torsdagen meddelade nämligen länsrätten att man säger nej till inhibition av fullmäktigebeslutet att gå med i förbundet (inhibition betyder att man ställer in verkställigheten av ett beslut).

Det var Lars Lundberg (kd), Bjärsjölagårds försköningsförening och byalag och Sjöbo kommungrupp LRF som överklagat fullmäktigebeslutet och krävt inhibition.

Lars Lundberg hävdade att beslutet inte tillkommit på lagenligt sätt och att kommunen på ett flagrant sätt försökt dölja att det "okända" avtalet med räddningsvärnen existerade.

Fullmäktige beslöt att Sjöbo skulle gå in i Sörf vid årsskiftet, det vill säga i morgon. Länsrätten tvingades alltså att snabbehandla överklagandet.

Länsrätten hänvisar till rättspraxis som säger att inhibition bara bör komma i fråga om starka skäl talar för att beslutet i fullmäktige var olagligt. Uppenbart tycker inte länsrätten att dessa starka skäl förelåg och säger därför nej till inhibitionskravet.

I själva sakfrågan, huruvida fullmäktigebeslutet var korrekt eller ej, säger länsrätten inte ett ord. I stället uppmanar man kommunledningen att yttra sig i ärendet innan den 1 februari.

Men det faktum att länsrätten säger nej till kravet på inhibition ger en fingervisning om hur man ser på själva sakfrågan.

Eventuellt godtar länsrätten de skäl som kommunledningen angett i andra sammanhang: att beslutet om att gå in i Sörf har tagit helt enligt lagen .

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.