Hade sjukpenning och lön samtidigt

En 38-årig man boende i Sjöbo kommun fick under 65 dagar i fjor våras sjukpenning samtidigt som han arbetade och fick lön. Nu åtalas han för bedrägeri vid Ystads tingsrätt.
Sjöbo • Publicerad 5 juli 2002

Bedrägeriet uppdagades vid ett samtal mellan den vårdinrättning där 38-åringen var patient och Försäkringskassan i Sjöbo som våren 2000 betalade sjukpenning till mannen. Vid samtalet framkom att 38-åringen berättat för personal vid vårdinrättningen att han börjat arbeta. Detta hade 38-åringen dock inte anmält till Försäkringskassan och när detta påpekades för honom så förklarade han att han börjat arbeta samma dag. Efter ett tag misstänkte dock Försäkringskassan att 38-åringen arbetat längre tid än så och tog kontakt med hans arbetsgivare. Då framkom att han uppbringat lön från företaget i två månader mer än vad han uppgivit och fått sjukpenning under tiden. 38-åringen har förklarat sitt agerande med att han vid tidpunkten för bedrägeriet befann sig i en besvärlig ekonomisk situation, men att bedrägeriet inte var planerat.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.