Häggträd uppges vara värt 150 000 kronor

Sjöbo • Publicerad 5 oktober 2007

I april polisanmälde Sjöbo kommun vad man ansåg vara en vandalisering av ett stort häggträd, som stod på ett grönområde i Sjöbo.

Kommunen menar att en boende i närheten hade skadat trädet, och kräver nu denne man på 35 000 kronor i ersättning.

Mannen medger att han åsamkat trädet en mindre skada, men menar att det är kommunen som skadat häggen mest genom en oförsiktig beskärning vid fel tidpunkt.

Genom ett juridiskt ombud förklarar mannen att han inte är beredd att ingå det avtal som kommunen föreslagit. Kommunen ska också ha skrivit att det kostar 150 000 kronor att ersätta det skadade trädet. Den uppgiften, menar det juridiska ombudet, saknar helt relevans. Även om det går att anskaffa och omplantera ett stort träd, menar ombudet att den relevanta åtgärden i det här fallet är att återplantera en betydligt mindre planta. Han påpekar också att det inte är säkert att hägget kommer att dö.

Nu vill ombudet ha en diskussion med kommunen om en "skälig åtgärd för kommunen att vidta om trädet dör".

Britt Risberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.