Han tar Sjöbo till Ukraina
Ett av Hans Wachners bästa barndomsminnen är när familjen samlades kring köksbordet för att titta på pappans fotografier.
– Det var en väldig spänning att se vad han tagit för bilder med sin kamera.
Pappan anade den sjuåriga sonens fotointresse och köpte honom en enkel amatörkamera.
– Men jag knäppte upp de där 24 bilderna i ett svep och fick ont i tummen av att dra fram filmen, berättar han och ler åt minnet.
Kameran hamnade på hyllan och först flera år senare tog han upp intresset efter köpet av en mobiltelefon med kamera.
Därefter köpte Hans Wachner en ny, enklare kamera, men det var inte förrän efter en resa till Danmark som han kände att han ville ta ytterligare ett steg framåt.
– Min kompis där hade en systemkamera, och när jag såg hennes bilder fattade jag att "detta är grejen".
Efter en investering i en systemkamera och en nybörjarkurs i Malmö öppnade sig en helt ny värld för honom.
– Det brann till inom mig när jag lärde känna kameran. Jag började lägga ut bilderna på Facebook och Instagram – för fem år sedan var marknaden god för den som ville synas. Lokaltidningen använde mina bilder och vänner hörde av sig och föreslog att jag skulle ställa ut mina foton.
Genom sociala medier fick Hans Wachner kontakt med den ukrainska konstnären Tanya Golubchuk och de började diskutera varandras verk.
– Jag måste erkänna att jag hade en ganska negativ bild av Ukraina ända tills jag såg hennes bilder. Det såg ut som i Sverige, jag blev faktiskt chockad.
Kontakten med konstnären fick ett långt uppehåll då båda Hans Wachners föräldrar blev dåliga.
– Jag lade allt åt sidan för att ta hand om min far efter min mors död. Familjen betyder verkligen allt, men efter att min pappa gick bort i våras bestämde jag mig för att satsa. Livet är för kort för att vara självkritisk, det är ingen förutom du själv som kan stoppa dig.
Tanya Golubchuk uppmuntrade honom att ställa ut och tillsammans med kollegan Zoryana Kuts kurerade hon tre utställningar i Odessa och Lutsk i början av september.
Med 60 bilder under armen åkte Hans Wachner så till Ukraina och bemöttes som en kändis.
– Jag möttes av tv-team och journalister, mina visitkort tog slut, massor av människor intresserade sig för mina bilder. Det kändes som att jag blev rockstjärna över en natt.
I Lutsk ställde han bland annat ut en Picasso-inspirerad bildserie, och besöket resulterade i mer än att bara visa upp fotografier.
– Jag höll i en fotokurs för närmare 100 personer, och på universitetet i Lutsk där de läser svenska fick jag berätta om mig själv. Jag fick ställa om min dialekt lite så att de skulle förstå, säger han och skrattar.
Hans Wachner är nu inbjuden att ställa ut sina foton på universitetet i Lutsk, och själv hoppas han kunna ställa ut under Österlens konstrunda, gärna tillsammans med de ukrainska konstnärerna.
– Projektet ska heta "Bryta stereotyper". Jag hade fördomar om Ukraina, och deras bild av Sverige är att allt här bara är fantastiskt. Jag är en stolt Sjöbobo, men jag kan tycka att Sverige är på väg utför. Jag vill visa dem Sverige ur andra perspektiv, säger han.
Elin Samuelsson