GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han vill bara tillåta ett folkslag i Sverige

”Ett etniskt homogent livsrum”. Det är målet för Svenskarnas Parti, ett parti som Säpo håller ögonen på och bedömer vara en fortsättning på Nationalsocialistisk Front. I januari valdes Lövestadsbon Stefan Jacobsson, 30, till dess ordförande. Själv kallar han sig nationalist.
Sjöbo • Publicerad 24 april 2013
Stefan Jacobsson.
Stefan Jacobsson.Foto: 

Stefan Jacobsson är född på Donsö utanför Göteborg, och engagerade sig redan som tonåring i vit makt-­rörelsen. Han läste tele- och datateknik på gymnasiet, men hamnade sedan i byggbranschen. För några år sedan flyttade han till Häckeberga, och i september bosatte han sig tillsammans med sambo och barn i Lövestad.

– Det beror på att min sambo kommer härifrån, och har mycket släkt här, förklarar han.

Stefan Jacobsson arbetar fortfarande inom byggbranschen, men ägnar samtidigt minst 40 timmar i veckan åt sitt politiska uppdrag.

– För mig är det inte bara en fritidssysselsättning, jag vill att det ska leda till något, förklarar han.

Vad är din vision?

– Drömmen är att återskapa ett homogent Sverige. Även om jag inte får uppleva den dagen, så hoppas jag kunna lämna efter mig en starkare, nationalistisk rörelse.

Hur ska det homogena Sverige uppnås?

– Steg ett är att all invandring stoppas, utom av människor som kommer från samma folkgrupp.

Hur bestäms vad som är samma folkgrupp?

– Det får en migrationsmyndighet avgöra, med hjälp av vetenskap. Men i stort sett gäller det alla europeiska folk. Den stora problematiken är dock inte gränsfallen, de flesta kommer ju från Afrika och Mellanöstern och de tillhör inte samma folkgrupp som vi.

Skulle ni exempelvis göra skillnad på en svart och en vit sydafrikan?

– Absolut. De vita kommer ju från de europeiska folkslagen. Det handlar inte om var man är bosatt. Det etniska är det primära. Det finns ett egenvärde i att bevara ett homogent folk.

Och nästa steg?

– Steg två är att utvisa alla kriminella invandrare, alltså alla som någon gång har dömts för brott. Steg tre är att låta en migrationsmyndighet ompröva alla uppehållstillstånd som utfärdats sedan 1970-talet.

Med målet att de flesta ska skickas tillbaka till de länder de ursprungligen kom från?

– Det har ingen betydelse vart de tar vägen, men de ska bort från Sverige.

Men om de här personerna, som till exempel kom till Sverige på 1970-talet, har fått barn?

– Vilka som ska få stanna får avgöras av en särskild myndighet. Men målet är att de flesta ska bort, även om de är födda här.

Tror du inte att det skulle väcka starka reaktioner, om barn i skolan skulle ryckas upp från sina kamrater, om människor som sköter viktiga jobb skulle tvingas lämna ett land där de bott i flera decennier? Skulle inte folk se det som inhumant?

– Det handlar inte om vad folk kan tänka, det handlar om att jag vill göra det bästa för mitt folk.

I Svenskarnas Partis partiprogram sägs att ”Det demokratiska systemet är en av huvudanledningarna till den kaosartade situation som börjar sprida sig alltmer”.

Hur ser du på demokratin och parlamentarismen?

– Den parlamentariska demokratin har blivit en helig ko, som man inte får kritisera. Vi vill utveckla dagens styrelseskick, och göra det bättre. Stora beslut måste fattas av en expertis med kunskap, många frågor är för komplexa för gemene man. Men expertgrupperna ska utgå från konstitutionen.

Stefan Jacobsson har tidigare varit engagerad i Svenska Motståndsrörelsen, som är uttalat nynazistiskt. 2005 dömdes han för våldsamt upplopp utanför Riksdagshuset.

Är det något som du gjort i yngre år som du ångrar idag?

– Vi var nio personer som dömdes för våldsamt upplopp efter att ha försökt hindra ungdomar från AFA att skända svenska flaggan på nationaldagen 2004. Polisen ställde sig mellan oss, och vi försökte komma igenom. Jag anser fortfarande att det var moraliskt rätt att göra det, men jag kan inte svara på om jag skulle ha gjort samma sak i dag.

– Det är självklart att man har gjort fel någon gång, men det finns inget jag kan säga att jag ångrar i djupet av mitt hjärta.

Stefan Jacobsson menar att han och hans kamrater inte använt våldsamma metoder.

– Nej, det vill jag inte påstå. När det har blivit våldsamt har det i stort sett handlat om att vi fredat oss mot våra politiska motståndare.

– Jag lämnade Svenska Motståndsrörelsen 2006, och sedan dess har den utvecklats i en nationalsocialistisk riktning. Det hade den inte tidigare.

Hur ser du, och ditt parti, på den officiella historieskrivningen av vad som skedde under andra världskriget?

– Det tar partiet inte ställning till. Jag ser inte den politiska relevansen i det.

Men vad tror du själv, fanns judeutrotningen?

– Jag har ingen åsikt i frågan.

Den gångna helgen firades Hitlers 124:e födelsedag, bland annat genom att hakkorsflaggor restes av nationalister på flera håll i Småland. Vad anser du om det?

– Jag förstår inte relevansen i frågan. Det är en icke-fråga.

Stefan Jacobsson vill inte kalla sitt parti nationalsocialistiskt, och inte heller högerextremt.

– Vi anser inte att den traditionella höger-vänsterskalan är applicerbar. Vi vill värna om svenskarna, och skapa en folkgemenskap mellan alla svenskar.

Vad siktar partiet på i valet 2014?

– Vi siktar på att ta plats i tio kommuner, och få 10 000 röster till riksdagen.

Ställer ni upp i Sjöbo?

– Det hade varit roligt att engagera sig kommunalt här. Vi är några medlemmar i Sjöbo kommun och vi kommer att ta ställning till hur vi gör lite senare i år.

INTERNAL INTERNAL
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.