Hantverksskolans start skjuts upp

Det har kommit grus i maskineriet för den blivande privata hantverksskolan på Komvuxområdet i Sjöbo. Meningen var att man skulle starta med 60-80 elever i höst, men nu blir det sannolikt först till våren man kan köra igång i stor skala.
Sjöbo • Publicerad 13 augusti 2004

Det hela ska också ske under nytt namn, HantSjöskolan. Hittills har man hetat Sydöstra Skånes hantverkscenter. Under hösten kommer man att bedriva kursverksamhet för enstaka elever, bland annat försäljare från de Tyska firmor som levererat maskinerna till hantverksskolan. Lokalerna är klara och man har merparten av de nödvändiga maskinerna. Resten av maskinerna står på en mässa i Göteborg och kommer till Sjöbo under hösten. Finansiären, Björn Lindahl anser att dåvarande driftschefen, Peter Knight, har fört honom bakom ljuset när det gäller hur många elever som fanns bokade. - Vi krävde i våras att få pappren på bordet om hur många elever som fanns bokade. Vid en genomgång där kommunen var närvarande visade det sig att det inte fanns en enda elev. Då var vi tvungna att vidta drastiska åtgärder, säger Björn Lindahl. Han förnekar dock att den uppskjutna skolstarten skulle bero på tvisten med Knight. Peter Knight å sin sida hävdar att han hoppade av projektet för att han tyckte det var oseriöst och att Björn Lindahl var ute för att tjäna lätta pengar. Han menar också att skälet till att han inte kunde hålla löftet om 60-80 elever var att hantverksskolan inte ville annonsera. - Om vi ville tjäna lätta pengar hade vi väl inte investerat i maskininköp och renovering av lokalerna, säger Björn Lindahl. Han berättar att man, sedan Knight blev bortkopplad, har fått hjälp av Per Villman från Komvux som på halvtids lånats ut från kommunen. Villman har nu fått ordning på kursplanen, enligt Lindahl. När planerna i vintras presenterades beslöt Sjöbo kommun att köpa 20 utbildningsplatser 2004/2005 och 15 platser året därpå. För detta skulle man betala sammanlagt 2,6 miljoner kronor. Enligt förvaltningschef Eva Liljekvist-Borg har problemen för skolan inte inneburit några kostnader alls för kommunen så här långt. - Vi har träffat Björn Lindahl och förstått att vissa delar av utbildningen skjuts upp. Jag tippar att det blir först till vårterminen som verksamheten kommer igång på allvar. Och vi tycker att det är bättre att vänta med starten tills hela underlaget är klart. Lindahl och hans medarbetare har ju trots allt bara haft sommaren på sig för förberedelser, säger Eva Liljekvist-Borg. HantSjöskolan ska bedriva utbildning på gymnasienivå för ungdomar och vuxna i bland annat finsnickeri och möbelrenovering. Hantverksskolan ska stå för all praktisk utbildning, Komvux för den teoretiska. Förutom nämnda utbildning ska man ha utbildning i formgivning och keramik. YA har förgäves sökt Peter Knight för en kommentar.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.