Härligt vintrigt i Sjöbo

Orebacken visade sig från sin vackraste sida i går. Stupet låg vitt som ett lakan, skidliften gnisslade hemtrevligt och solen värmde fint från blå himmel. Kort sagt: Badgastein och Sälen kunde slänga sig i väggen...
Sjöbo • Publicerad 22 februari 2002
Peter Hellberg på väg ner för Orebacken i elegant stil. Bild: Bass Nilsson
Peter Hellberg på väg ner för Orebacken i elegant stil. Bild: Bass NilssonFoto: 

Mängder med sportlovslediga hade kört ut till Oran för att glida utför. Transportmedlen var många, skidor, pulkor, snowboard med mera. Liksom stilarna. Ibland gjorde någon en vurpa så att snön sprutade effektfullt i motljuset. Andra susade ner i perfekt slalomstil. Peter Hellberg på väg ner för Orebacken i elegant stil. Bild. Bass Nilsson" BORDER="0"Peter Hellberg på väg ner för Orebacken i elegant stil. Bild. Bass Nilsson - Det är jättefint här, tyckte Peter Hellberg från Sjöbo som gång på gång susade ner för backen på sin 6 000 kronors snowboard. - Jo, det finns billigare brädor, men kvalitén är oftast dålig. Påfrestningar är stora och jag vill ha grejor som håller, berättade Peter som faktiskt åkte för första gången i Oran. Han har åkt snowboard i sex-sju säsonger och normalt har han tvingats resa upp till Åre för att utöva sin sport. Det säger väl en del om vintrarna i Skåne. Malin Hansson var tacksam av att liften öppnades på torsdagen. Bild: Basss Nilsson" BORDER="0"Malin Hansson var tacksam av att liften öppnades på torsdagen. Bild: Basss Nilsson Friluftsfrämjandet, som sköter backen och liften när det snöat, hade personal på plats alla de öppna timmarna mellan klockan 12 och 20. bra liftkultur Marina Bengtsson och Eva Andersson såg till så att ingen trasslade in sig i liften. - Det är inget fel på liftkulturen här, allt går som smort. Men liften är lite ålderstigen och ryckig så en del har svårt att hinna med liftpinnen, berättade Eva Andersson. Peter Hellberg på väg ner för Orebacken. Bild. Bass Nilsson" BORDER="0"Peter Hellberg på väg ner för Orebacken. Bild. Bass Nilsson Vid foten av backen stod Johannes Persson (också från Friluftsfrämjandet) och sålde liftkort på löpande band. 30 kronor för en halvdag, det dubbla för heldag var priset för att åka skidor i Sjöbos skideldorado. - Vi kommer att ha öppet fredag till söndag från 10 till 18 och om vintervädret håller i sig kör vi nog med kvällsöppet i nästa vecka, berättade Johannes. - Kul jobb det här, att vara pistvakt alltså. Skoj när folk ramlar, tillade han.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.