GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hästägare ansatta efter virus: ”Sociala medier kan vara ett fruktansvärt verktyg”

Det började med en snorig hästmule. Ägaren visste inte då att snuvan skulle leda till en djävulsk vecka. Nu är hästen symptomfri, men i stallet är alla ganska omtumlade av vad deras öppenhet om smittan lett till.
Sjöbo • Publicerad 7 februari 2019
Hästmule
HästmuleFoto: Claes Nyberg

En vecka har gått sedan veterinären var i stallet på en gård i Sjöbotrakten, för att vaccinera hästar. Eftersom en dem var lite snorig togs ett prov och skickades på analys. Provsvaret visade på virusformen EHV-1 som kan ge abortvirus, eller ännu värre, en neurologisk variant.

Viruset kan också ge en vanlig förkylning, övergående på ett par veckor. Som tur var var det just denna variant som drabbat hästen på gården.

Eftersom EHV-1 kan ge allvarliga sjukdomar är viruset anmälningspliktigt. Det vill säga länsstyrelsen måste underrättas om smittan. Smittan omfattas inte av epizootilagen, och leder alltså inte till några restriktioner eller krav mot hästägaren.

– Det enda vi gör är att rekommendera hästägare hur denne ska agera, säger länsveterinär Lotta Berg.

– Anledningen till anmälningsplikten är att vi vill ha en övergripande kontroll på smittläget. Om anmälningarna ökar kan det betyda att vi bör gå ut med mer information om smittskydd.

”Någon förbjöd oss att rida förbi dennes hästhage.”

På gården i Sjöbo följdes alla de rekommendationer som gavs. Stallet stängdes för besök och bara vissa personer fick gå nära den sjuka hästen i särskilda skyddskläder. Utanför stallet stod baljor att skölja stövlarna i.

– Dessutom har vi tempat alla 17 hästarna varje dag. Ingen annan har blivit sjuk.

Eftersom gården är en anläggning med inackorderingar och mycket besök gavs också rekommendationen att öppet berätta om smittan för att förhindra smittspridning. Stallchefen gjorde därför ett inlägg på Facebook. Sedan dess har hon fått flera sms och påringningar.

– Någon förbjöd oss att rida förbi dennes hästhage. En annan ville veta om hon skulle vara rädd eftersom hon lånade en hästtransport av oss för tre år sedan, berättar stallchefen, som vill vara anonym.

Samtidigt säger hon sig ha förståelse för hästägares reaktioner.

– Hästen är mångas käraste ägodel som de dessutom lägger ner alla sina pengar på. Jag förstå att man är jätterädd för sjukdomar.

Den senaste tidens händelse har gett henne en ny erfarenhet.

– Sociala medier kan vara ett fruktansvärt verktyg. Det sprids så många osanningar att det kan krossa en verksamhet, skada ett varumärke.

Hon ångrar dock inte en sekund sin öppenhet om smittan i deras stall.

– Vi visste ju inte då att det inte var den allvarligare varianten av viruset. Självklart var vi tvungna att vara öppna med vad som hänt. När vi nu vet att hästen är symptomfri vet vi ju också att det varit en storm i ett vattenglas.

Nästa månadsskifte öppnar anläggningen igen.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.