Annons

Hemtjänsten kan förbjudas hjälpa

Arbetsmiljöinspektionen i Malmö överväger att förbjuda personalen på avdelning Blå på Solkullen i Vollsjö utanför Sjöbo att hjälpa de äldre med toalettbesök och duschning.
Sjöbo • Publicerad 6 mars 2003

Anledningen är att samtliga tolv toaletter och det enda bad- och duschutrymmet är för trånga. Personalen får onaturliga arbetsställningar och riskerar klämskador om de boende behöver rullstol eller lift i utrymmet. Kommunen har nu tiden fram till den 25 april på sig att reagera på inspektionens krav. Kommer kommunens yttrande inte i tid så riskerar man ett föreläggande och eventuellt också ett vite. Det var vid en inspektion den 8 januari som inspektionen upptäckte arbetsmiljöbristerna. - Den ergonomiska belastningen för personalen på Blå avdelning är enligt Arbetsmiljöinspektionens bedömning oacceptabelt hög, skriver inspektionen i ett delgivningsbrev till vård- och omsorgsavdelningen i Sjöbo kommun som är ansvarig för verksamheten på Solkullen. Arbetsmiljöinspektionen kräver att kommunen snarast bygger om toaletterna och bad- och duschrummet så att det fria arbetsutrymmet vid toalettstolen och duschutrymmet är minst 0,8 meter. Personalen ska kunna jobba utan att hindras av väggar eller fast utrustning. Blå avdelningen har tolv boende. Det handlar om äldre med ett stort vårdbehov. De bor i egna lägenheter med toalett. Avdelningen är för det mesta fullbelagd. Problemen förvärras av att många boende behöver rullstol eller lift vid toalettbesöken eller duschningen. I många fall får två personal hjälpa till och då blir det i princip omöjligt att röra sig i de trånga utrymmena. - Jag har äskat pengar för den här ombyggnaden i många år och jag tycker att det är trist att det ska behöva gå så långt som till ett viteshot innan något händer, säger Ingegerd Lundgren, enhetschef och ansvarig bland annat för Solkullen. Hon betonar att personalen trots lokalproblemen försöker ge så bra vård som möjligt. Enligt dagens regler ska egentligen alla de boende ha egen toalett och dusch på rummen. - De boende ska ju kunna sitta i sin rullstol och spegla sig eller tvätta sig precis som alla andra människor. Det tycker jag att de har rätt till. Ingegerd Lundgren visar ett toalett- och duschrum på en nyare avdelning. Kontrasten mot Blå avdelningens motsvarande utrymmen är slående. I den nya avdelningen är det ett par meter mellan toalettstolen och närmaste vägg. På Blå avdelningen är det cirka 0.5 meter.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons