”Hemtjänstpersonalen har allt mindre tid” - så tycker de äldre om omsorgen
Det framgår av den enkätundersökning som Socialstyrelsen genomfört bland äldre och deras närstående.
Undersökningen görs varje år och Sjöbo brukar få höga betyg - ofta långt över rikssnittet.
Även i år är 90 procent av de äldre nöjda med sin hemtjänst, och 87 procent med äldreboendet. Men de sammanfattande betygen har sjunkit några procentenheter de senaste två åren.
Inom hemtjänsten är det framför allt frågan om personalen har tillräckligt med tid hos de äldre som dalar. I år var bara 74 procent mycket eller ganska nöjda med det - jämfört med 85 procent för två år sedan.
Även på frågan om personalen tar hänsyn till de äldres önskemål har betygen sjunkit, från 89 procent som var nöjda för två år sedan till 81 procent i år. Att personalen kommer på avtalad tid och hur arbetsuppgifterna utförs ger också lägre betyg än tidigare.
Fortfarande har de äldre också svårt att veta hur man lämnar in klagomål.
Sjöbos äldreboenden får också högre betyg än riksgenomsnittet. I en del fall mycket högre - till exempel när det gäller hur hur trivsam miljön är, hur bra maten smakar och hur mycket aktiviteter som erbjuds.
Betygen har dock dalat lite de senaste två åren.
I ett avseende har Sjöbo tidigare fått rekordhöga betyg: möjligheterna att komma utomhus. 2014 var kommunen bäst i landet på det, enligt dem som besvarat Socialstyrelsens enkät.
Men sedan dess verkar möjligheterna ha blivit sämre - i alla fall anser de äldre och deras anhöriga det. För fyra år sedan var 86 procent nöjda, nu är andelen bara 71 procent.
På andra områden har betygen höjts, exempelvis trivseln i de gemensamma lokalerna.
Allra högst blir betyget när de äldre och deras anhöriga ska beskriva bemötandet från personalen. 97 procent är nöjda med det.
Vård- och omsorgschefen, Eva Gustafsson, är förvånad över att betygen sjunkit på vissa områden - till exempel när det gäller hur mycket tid hemtjänstpersonalen har hemma hos de äldre.
– Vi har inte gjort några förändringar på hemtjänsttiderna. Vi kontrollerar med jämna mellanrum att man har rätt insats efter beslutet, men det har vi gjort länge och det kan också gynna den enskilde, säger hon.
Samma sak gäller möjligheterna att komma utomhus.
– Vi har inte ändrat bemanningen på äldreboendena. Men generellt sett är man sämre i dag när man flyttar in på ett boende, och då blir ju förutsättningarna svårare att komma ut.
Eva Gustafsson har inte hunnit analysera resultatet av den nya enkätundersökningen, men tycker att man behöver titta närmare på vissa frågor.
– Vi får göra en djupdykning i det här, säger hon.