Hög prioritet för vård och omsorg

Nästa år blir troligen ekonomiskt kärvare än 2002 för Sjöbo kommun. Maxtaxor och dystra inkomstprognoser gör att de flesta nämnder får klara sig med oförändrade budgetramar 2003.
Sjöbo • Publicerad 8 april 2002

I dagsläget verkar det dock inte krävas några större nedskärningar för att klara budgeten. Mycket är ännu osäkert i budgetarbetet men kommunalrådet Stefan Lundgren (m) har en klar uppfattning om vad som ska prioriteras. - Vården och omsorgen ska komma i allra första hand nu, säger han. Vi har till exempel ett stort behov av ett nytt LSS-boende, ett gruppboende som ska byggas för funktionshindrade. I andra hand är det barn- och utbildningsnämnden som Stefan Lundgren vill värna om, och då främst barnen och ungdomarna. De nationella reformer som genomförts inom barnomsorgen i år beräknas kosta Sjöbo kommun 5,1 miljoner kronor. Av dessa kompenseras man för 3,2 miljoner genom statliga bidrag, men två miljoner får Sjöbo själv stå för. - När det gäller maxtaxan inom äldrevården vet vi inte riktigt hur den påverkar oss ekonomiskt ännu, säger Stefan Lundgren. En annan osäker faktor är kommunens intäkter - skatterna. Kommunförbundets prognoser för de närmaste åren pekar på att svenskarnas inkomster, och därmed skatterna, inte kommer att öka i samma takt som de gjort de senaste åren. Trots det kärvare ekonomiska läget tror Stefan Lundgren att den planerade ombyggnaden av biblioteket och lokalerna för fritids- och turistkontoret kan förverkligas. Från barn- och utbildningsnämndens sida ser Kent-Ivan Andersson (m), ordförande, med tillförsikt på nästa år. - Jag tror vi ska kunna klara den verksamhet vi har, säger han. Däremot kan det bli svårt att göra några utökningar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.