Annons

Höga bakteriehalteri mat på marknden

Av de nio livsmedelsprover som togs på Sjöbo marknad fick nästan hälften anmärkning. Vispgrädde, kokt skinka, räkor och en köttbullebaguette visade sig innehålla alltför höga halter av bakterier.
Sjöbo • Publicerad 25 juli 2002

-?Det resultatet är ungefär detsamma som förra året, konstaterar Annika Jeppsson, miljöinspektör. Däremot verkade vattenkvaliteten vara bättre i år. Av de sju stickprov som togs var ett otjänligt, fyra tjänliga och två tjänliga med anmärkning. Förra året var inget av vattenproverna från livsmedelvagnarna tjänliga! Matförsäljarna hade också hörsammat miljönämndens uppmaning att inte slänga ut sitt avloppsvatten direkt på marknadsplatsen eller i dagvattenbrunnarna. Fem inspektörer arbetade för högtryck för att hålla koll på försäljningen av mat under de båda marknadsdagarna. -?Det är så stora mängder livsmedel som säljs, så om det skulle uppstå någon matförgiftning får det väldigt stora konsekvenser, förklarar Annika Jeppsson, som nu hunnit inspektera tio upplagor av Sjöbos sommarmarknad. Under den tiden tycker hon att livsmedelsförsäljarna blivit alltmer seriösa. De har större förståelse för kontrollerna, och det dyker knappast upp några matförsäljare som inte alls sökt tillstånd längre. Men fortfarande upptäcker inspektörerna stora brister i livsmedelshanteringen. I en del vagnar saknades rinnande vatten under årets marknad, i andra var vattnet av dålig kvalitet och i många fall förvarades känlsiga varor alltför varmt. Dressing, som bör förvaras i kyla, visade sig ofta hålla temperaturer på uppemot 20 grader. Andra varor som förvarades för varmt var korv, baguetter, räkor, potatissallad och kaviar. Under marknaden uppmanade inspektörerna de olika försäljarna att förbättra sin förvaring - att exempelvis inte ha läsk och mat i samma kyl eftersom kylskåpsdörren då ständigt måste öppnas. Ett annat problem som dök upp i flera vagnar gällde varmhållningen av maten. Kebab och hamburgare höll i vissa fall bara 35-50 graders värme, en temperatur då bakterierna tillåts att frodas. Enligt livsmedelslagen ska varmhållning vara minst 60 grader, medan uppvärmningen måste uppgå till 72 grader. Trots de många fallen av bristfällig förvaring tycks dock inte årets marknadsmat ha vållat någon matförgiftning - delvis tack vare den stora omsättningen som gör att maten inte hinner bli alltför rik på bakterier. De nio stickprov som togs under marknadsdagarna har nu analyserats, och det visade sig att fem av dem var godkända: en kycklingbaguette, olika sorters dressing samt svart kaviar. Inget livsmedel bedömdes som helt otjänligt, men fyra prover fick betyget "tjänligt med anmärkning", vilket betyder att bakterierna börjat växa till i maten och att den närmar sig gränsen till att vara otjänlig. Ett annat problem som miljökontoret i Sjöbo påpekar i sin marknadsrapport gäller nedskräpningen. När inspektörerna besökte området klockan 7.45 på fredagsmorgonen var det "skräpigt och illaluktande". Försäljarna uppmanas att ta hand om sitt avfall bättre, och dessutom kommer man att ta upp frågan med marknadsarrangörerna. "Papperskorgar för marknadsbesökarna är det ont om vilket bidrar till att mycket hamnar på marken", skriver Annika Jeppsson i sin rapport.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons