Högre chefslöner med ny organisation

Den nya organisationen av förvaltningarna i Sjöbo kommun medför högre chefslöner. Tre chefer som från och med 1 september får större ansvarsområden ökar sin lön med mellan 2 500 och 3 000 kronor i månaden.
Sjöbo • Publicerad 30 maj 2002

Eva Liljekvist-Borg, chef för den nya familjeförvaltningen och Johan Johansson, bygg- och miljöförvaltningens chef, ökar sina löner med 3 000 kronor per månad. Kjell Axelsson, chef för teknik- och fastighetsförvaltningen, får ett lönelyft på 2 500 kronor i månaden. - Jag tycker inte att det är mer än rätt. Det finns ett värde i att ha bra chefer i de nya förvaltningarna, men det har en prislapp, säger kommunalrådet Stefan Lundgren (m). Lundgren menar att de nya lönerna för de tre toppcheferna är en kombination av den sedvanliga årliga löneökningen och ett resultat av det utökade ansvarsområde som cheferna får när sex förvaltningar slås ihop till tre. Förvaltningarna blir större än tidigare och cheferna får fler anställda under sig. Nuvarande byggnadschefen Jan-Åke Persson blir stadsplaneringschef i den nya organisationen och Sten Atterwall, nu fastighetschef, blir lokalförsörjningschef efter 1 september. Dessa två får också en löneökning trots att de inte längre har några anställda under sig. Enligt Stefan Lundgren har det inte varit aktuellt att dessa personer ska gå ner i lön. - De har specialistkompetens som kommer att vara värt en hel del i den nya organisationen. De får också en del nya arbetsuppgifter, säger han och påpekar att kommunen måste betala för att behålla sina chefer. - De har god kunskap och det ger förvaltningarna högre kvalitet. Om vi inte betalar så finns risken att vi förlorar dem och det samma gäller för alla anställda, säger Stefan Lundgren. Övriga chefer i den kommunala verksamheten får ett lönelyft på mellan 600 och 2 100 kronor per månad, en löneökning som enligt Lundgren motsvarar den normala årliga lönejusteringen. De nya lönerna gäller från 1 april i år. Löneökningarna på chefsnivå kommer just som debatten om undersköterskornas löner i kommunen rasar som värst. Undersköterskorna krävde 1 900 kronor extra i månaden förutom den centrala löneökningen på 3,9 procent. Men fick nobben. Sticker det inte i ögonen på folk att tre toppchefer får en rejäl löneökning samtidigt som undersköterskorna inte får ett öre över det centrala avtalet? - Det är möjligt, men de större löneökningarna gäller chefer som får nya befattningar. Om man ser till det årliga lönepåslaget så får undersköterskorna ungefär lika stor procentuell ökning som cheferna, säger Stefan Lundgren.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.