Annons

Hörjelgården ska bli mer publikvänlig

En ny entrébyggnad och bättre parkeringsplatser ska göra Hörjelgården mer välkomnande.
Sjöbo • Publicerad 19 maj 2005
Claes Bergendorff och Helen Hasslöf i fjärils-trädgården.
Claes Bergendorff och Helen Hasslöf i fjärils-trädgården.Foto: 
Vid den lilla ängsladan leder en markväg upp mot korsvirkesgården. Hit kommer besökarna först, och här ska det finnas en välkomnande entrébyggnad. BILD: SPRISSE NILSSON
Vid den lilla ängsladan leder en markväg upp mot korsvirkesgården. Hit kommer besökarna först, och här ska det finnas en välkomnande entrébyggnad. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Näktergalarna spelar och körsbärsträden står i sin skiraste, vitaste blom på svarta stammar. Hörjelgården är en bit av paradiset – ett paradis dit hundratals skolelever kommer nu på våren. Här är väl rustat för lägerskolor och här bedrivs långsiktig forskning om det skånska natur- och kulturlandskapet.

Men allmänheten hittar inte alltid till Hörjel.

Annons

– Och de som kommer hit för första gången kan bli lite förvirrade – de letar efter någonstans att gå in, ett museum eller liknande. Men de hittar bara en lägergård full med våningssängar. Och vi som jobbar här är ofta ute och guidar grupper, säger Helen Hasslöf, som tillsammans Claes Bergendorff bedriver forskning och pedagogik på Hörjelgården. Men nu ska allmänheten få ett bättre mottagande. Tack vare 95 000 kronor från det statliga Naturinvesteringsprogrammet (NIP) samt bidrag från SNF Skåne och Sjöbo kommun ska området få en ny, välkomnande entré.

– Vi ska bygga ett informationshus bredvid den gamla ängsladan, förklarar Helen Hasslöf. Det blir en byggnad med tre väggar och så småningom kanske också halmtak. Det blir ingen försäljning eller glasskiosk, men vi ska ha en utställning där vi presenterar Hörjelgården. Vi ska också trycka upp nya foldrar som besökarna kan ha med sig ut på vandringarna. I entrébyggnaden ska besökarna få klart sig att "museet" på Hörjelgården är själva landskapet. Genom det ringlar sig stigar med informationstavlor, så att besökarna får en inblick i hur det skånska landskapet såg ut på Linnés tid, hur det har förändrats och vilket myller av liv som döljer sig i markerna.

NIP-pengarna ska också användas till att göra stigarna mer framkomliga med nya spänger och att anlägga en riktig parkering, något som hittills saknats på Hörjel-gården.

–Jag tycker det är väldigt roligt att Sjöbo kommun nu engagerar sig för Hörjelgården, säger Helen Hasslöf, som hoppas att fler besökare så småningom ska hitta till kultur- och naturgården på gränsen mellan Sjöbo och Tomelilla kommuner.

– Vad vi vill är att förmedla ett historiskt perspektiv på natur- och kulturlandskapet. Här iSkåne har det alltid varit ett samspel mellan naturen och människan, och om man känner till hur det fungerar har man lättare att välja inför framtiden, menar Helen Hasslöf.

Lägerskolorna har alltid varit en stor del av verksamheten, och pedagogiken utvecklas nu genom nya projekt. Bland annat ger sig Helen Hasslöf ut till vissa skolor för att inspirera pedagogerna att använda den närmaste naturen som klassrum.

Ett annat projekt kommer att starta i Sjöbo kommun, bland annat tack vare NIP-pengarna. Genom det kan 75 pedagoger få en heldag på Hörjelgården och lära sig mer om pedagogik i utomhusmiljö.

– Vi vill tipsa om hur man gör, när man går ut med elever i naturen. Varför man ska göra det, och vad man ska titta på, säger Helen Hasslöf, som tycker att utomhuspedagogiken har mycket att ge dagens skolelever – både kunskap och fysisk aktivitet.

En annan nyhet är att Hörjelgården nu ordnar fem poängs sommarkurser om kulturlandskapet tillsammans med Kristianstads Högskola.

Trots en mängd pågående projekt finns det dock en viss oro för framtiden på Hörjelgården.

Annons

Riksantikvarieämbetet, som står för basen i verksamhetens ekonomi, har skurit ner sitt årliga bidrag från 370 000 kronor till 300 000 kronor om året.

Britt Risberg

0416-19211

britt.risberg@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons