Annons

Hus på parkmark måste lösas in

Sjöbo kommun planerar nu att lösa in en villa i Sjöbo – efter att det visat sig att marken där det ligger varit detaljplanerad som parkmark ända sedan 1967.
Sjöbo • Publicerad 26 september 2011

Att en villa i ett villaområde ligger på mark som är planlagd för bostadsändamål tar nog de flesta för givet. Men när en mäklare för en tid sedan skulle hjälpa till att sälja ett äldre hus i södra delen av Sjöbo tätort upptäckte han att det var något som inte stämde. Marken på de två fastigheterna där villan ligger visade sig vara planerad för park- och planteringsändamål – något som innebär att man i princip bara kan bo i huset, aldrig göra några ändringar eller tillbyggnader.

Detaljplanen i fråga fastställdes av kommunfullmäktige 1967. Villan är äldre än så och finns inklusive uthus tydligt inritad på plankartan från det året – och det råder inga tveksamheter om att tomten enligt plankartan ska användas som park eller plantering, medan fastigheterna bredvid är planerade för bostads- respektive verksamhetsändamål. Av kartan framgår också att fastigheten ligger i förlängningen av ett genomgående stråk med grönytor – något som kan ha gjort att det ansågs rimligt att också den aktuella fastigheten skulle höra dit.

Annons

Det har gått 44 år sedan planen antogs, och både ägare, kommuntjänstemän och politiker har hunnit komma och gå. Och på kommunen har man inte lyckats få fram hur det kunde bli så att en fastighet där det redan fanns ett bostadshus kunde planläggas som parkmark, berättar kommunens planeringssekreterare Monica Strömbeck.

-Det var mäklaren som upptäckte det när det gjordes rutinkontroller inför försäljningen, den nuvarande ägaren kände inte till det, säger Monica Strömbeck. Enligt Monica Strömbeck vet man inte vad den dåvarande ägaren hade för syn på saken – eller om det gjordes något samråd.

Och det ovanliga ärendet pekar på en sak, menar hon – det är viktigt att kontrollera vad detaljplanen säger om man ska köpa hus.

Nuvarande ägare, som ju hade tänkt sälja fastigheten, har istället begärt att kommunen ska lösa in den. Och politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig vid sitt möte i förra veckan positiva till att börja förhandla om priset för tomten.

Karin Ohlsson
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons