Hushållningssällskapet vill spruta på skyddad vattentäkt

Hushållningssällskapet Malmöhus är missnöjt med att en areal på Bjärsjölagårds Egendom är uttagen som vattenskyddsområde. På grund av vattenskyddet är all användning av kemiska bekämpningsmedel förbjudet på arealen.
Sjöbo • Publicerad 21 januari 2002

I ett brev till Miljödomstolen i Växjö klagar Hushållningssällskapet på att stoppet för bekämpningsmedel innebär en stor ekonomisk förlust för sällskapet. För jordägaren innebär det antagligen att marken sjunker i värde, menar sällskapet.

- Skiftet blir på sikt omöjligt att bruka med konventionella växtodlingsmetoder och måste därför läggas ut till permanent betesmark, skriver sällskapet och påpekar att man redan har stora arealer med naturliga betesmarker.

Hushållningssällskapet Malmöhus arrenderar Bjärsjölagårds Egendom av Wollmarska forsknings- och undervisningsinstitutionen i Bjärred. Den aktuella arealen, skifte 3A, är på 15,6 hektar och den ligger söder om gårsdskomplexet.

Även växtföljden påverkas negativt av att arealen är uttagen som vattenskyddsområde. Man har normalt sexårig växtföljd på arealen.

I väntan på att det här ärendet skall avgöras bedriver man ensidig odling med vall på skiftet och det är ofördelaktigt av flera skäl, vallväxterna etableras inte ordentligt och ogräset tar sig in.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.