Hyrorna för 2012 klara

Hyresgästföreningen har nu förhandlat klart om 2012 års hyror för Sjöbohem och de privata värdarna. 2,8 procent blev resultatet i båda fallen.
Sjöbo • Publicerad 17 januari 2012

Från och med februari höjs hyrorna i Sjöbohem och hos de privata bostadsföretagen med 2,8 procent. Från hyresgästföreningens sida ser man höjningarna som rimliga. Det var i förra veckan som förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Sjöbohem blev klara, liksom förhandlingarna med de privata hyresvärdarnas organisation Fastighetsägarna Syd.

Sjöbohems krav när förhandlingarna inleddes var 3,5 procents höjning. Kravet motiverades av Sjöbohems vd Morgan Johnsson dels med ökade kostnader för till exempel uppvärmning, dels med att AB Sjöbohem fortfarande har eftersläpningar i underhållet för fastigheterna som köptes från den tidigare stiftelsen Sjöbohem.

Från Hyresgästföreningen sida gick man redan från början ut med att man räknade med hårda förhandlingar med Sjöbohem, just på grund av kostnadsökningarna och behovet av renoveringar. Och Hyresgästförenigen är nöjda med resultatet av förhandlingarna:

– Med tanke på att Sjöbohem dras med fortsatt eftersatt underhåll är höjningen rimlig, säger Thomas Lindgren på Hyresgästföreningen.

Sjöbohems vd Morgan Johnsson är inte lika nöjd med resultatet av förhandlingarna som Thomas Lindgren.

– Det är ju inte bra att vi inte fick våra 3,5 procents höjning. Vi släpar fortfarande efter när det gäller underhållet och nu får vi se över om det är något vi måste vänta med när det gäller renoveringarna.

På den privata sidan var det inledande kravet från Fastighetsägarna Syd inför förhandlingarna ännu högre, 4,1 procent. Kravet motiverades med ökade kostnader för till exempel sophämtning.

Och från Hyresgästföreningens sida är man nöjd med att ha fått ner de privata värdarnas krav så pass mycket som till 2,8 procent för varmhyror och 2,2 procent för kallhyror.

Även här anser Thomas Lindgren att den uppnådda nivån är rimlig med tanke på ökade kostnader för fastighetsägarna för sådant som renhållning, underhåll, värme och vatten.

När det gäller de privata hyresfastigheterna kommer Hyresgästföreningen nu att förhandla för varje enskild fastighet som Fastighetsägarna Syd är ombud för, uppger Thomas Lindgren.

Karin Ohlsson
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.