Idrottsplatsen sönderkörd igen

Nu har det hänt igen. Fotbollsplanen på Lövestads idrottsplats har blivit
Sjöbo • Publicerad 24 oktober 2007
Mopedspåren är djupa i gräset på Lövestads idrottsplats. En gräsmatta som är så ömtålig att den inte ens får lov att beträdas. BILD: KRISTINA ERIKSSON
Mopedspåren är djupa i gräset på Lövestads idrottsplats. En gräsmatta som är så ömtålig att den inte ens får lov att beträdas. BILD: KRISTINA ERIKSSONFoto: 

– Trist när vi fått en så fin plan. Den är extra fin i år, säger vaktmästaren Claes Johansson och suckar.

Spåren av mopedisternas framfart är tydlig. De har först sprätt runt i gruset kring planen och sedan kört några varv på gräsmattan. Väl där har de sprätt lite till.

– Det är väl roligare att köra där inne, man slirar lite bättre med mopeden, säger Claes Johansson.

Att gräsmattor på idrottsplatser blir fördärvade av olika fordon händer med jämna mellanrum.

Förra året drabbades Lövestads IP hårt när en bil sprätte omkring på gräsmattan. Ännu värre var det i Sjöbo, där en fotbollsplan totalförstördes av personer på en fyrhjulig motorcykel och en crossmaskin.

– Det har varit en hel del annan skadegörelse här i Lövestad också. De har tagit blommor ur krukorna, förstört skyltar och eldat upp bänkar, säger Claes Johansson. Skadegörelsen på planen inträffade på måndagskvällen och har redan blivit polisanmäld. Personalen på idrottsplatsen har ingen särskild misstänkt, det är ganska många ungdomar som kör byn runt med moped på kvällarna.

Vad gräsmattan kostar att återställa är svårt att uppskatta, menar Claes Johansson. Men det tar mycket tid och resurser från annat som borde göras i stället, anser han.

– Gräset är ömtåligt nu, man får inte ens gå på det. Jag hoppas det går att ersätta, vi får ta bort det döda gräset och så nytt, säger Claes Johansson. Enligt Claes Johansson finns det inga planer från kommunens sida på att öka säkerheten kring idrottsplatsen. Övervakningskameror eller inhägnader är inte aktuellt.

– Området är för stort, det blir alldeles för dyrt, säger han.

Andreas Mårtensson

0416-192 14

andreas.martensson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.