Annons

Inbrottstjuvar stal smycken och kontanter

Höstens inbrottsvåg har nått Sjöbo. Bara under torsdagen begicks fyra inbrott i Sjöbo. Kontanter och smycken är tjuvarnas favoritbyte.
Sjöbo • Publicerad 1 oktober 2010

Grannar bör vara uppmärksamma, prata med varandra och inte tveka att ringa polisen om man ser något misstänkt. Det är några av polisens råd när nu höstens inbrottsvåg nått Sjöbo på allvar.

Bara under torsdagen upptäcktes fyra villainbrott i Sjöbo. Två av inbrotten ägde rum på en adress i Sjöbo Väst under morgonen. Tjuven eller tjuvarna bröt sig först in i villan där kontanter, smycken och en dator stals. Därefter utsattes även en husvagn som tillhörde husägaren för inbrott.

Annons

– Larmet gick på villan och då kom husägarna hem och upptäckte inbrotten, uppger Johan Håkansson, tillförordnat inre befäl vid polisen i Sjöbo.

De andra två inbrotten inträffade i två grannvillor på en gata i en mer central del av Sjöbo. I båda fallen tog sig tjuvarna in via fönster på baksidan av huset.

I den ena villan stals smycken och en digitalkamera. Smycken stals även i den andra villan – men där stals också kontanter.

– Man har fått med sig ett kassaskåp med kontanter i, uppger Johan Håkansson.

Hur mycket pengar det rörde sig om hade polisen inte fått uppgift om under fredagsförmiddagen.

De två inbrotten i grannhusen har sannolikt inträffat under dagtid på torsdagen.

– Tvärtemot vad många tror sker inbrott oftast dagtid. Många är på jobbet och grannar uppmärksammar inte okända bilar eller saker som händer lika mycket som när det är mörkt, säger Johan Håkansson.

Polisen har genomfört tekniska undersökningar och spår har säkrats på alla brottsplatserna.

– När det gäller de två inbrotten på samma gata är det ju inte osannolikt att tro att det rör sig om samma gärningsmän, säger Johan Håkansson.

Ett av de viktigaste sätten att minska risken för inbrott är att grannsamverkan, menar han.

Annons

–Det är bra om man berättar för grannarna om man åker bort. Och ser man någon misstänkt bil eller något som ser konstigt ut är det bättre att ringa och tipsa polisen en gång för mycket.

Kontanter och dyrbara smycken hemma är ett problem på flera sätt.

– Måste man ett kassaskåp bör det ju inte gå att få med sig. Problemet är att när en inbrottstjuv hittar en större mängd pengar ger det ju en kick till att göra fler inbrott, säger Johan Håkansson.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons