Inga extrapengar till vårdpersonal

Noll kronor. Det är vad undersköterskor, vårdare och vårdbiträden får i löneökning utöver den centrala ökning på 3,9 procent, i genomsnitt 600 kronor per månad och anställd, som förhandlades fram i februari. Undersköterskor, skötare och vårdare med utbildning hade begärt ytterligare 1|900 kronor och övrig vårdpersonal 1|200 kronor i månaden, men får alltså inte ett öre.
Sjöbo • Publicerad 22 maj 2002

- Självklart är vi besvikna. Även om vi inte hade räknat med att få hela beloppet så hade vi i alla fall trott att vi skulle få något, säger Git Allanson, en av talesmännen för undersköterskorna. Även förhandlaren för Skaf, Maria Andersson är besviken. Hon hade trott på en löneökning på åtminstone 400 kronor utöver de 600 som bestämdes i februari. - De sa blankt nej. Då frågade jag om de diskuterat några särskilda åtgärder för hur man ska satsa på vårdpersonal i framtiden, men det hade de inte, säger Maria Andersson. I mars gick undersköterskorna på Sandbäcksgården i Sjöbo ut med buller och bång och krävde 1|900 kronor mer i månaden. Andra undersköterskor, skötare och vårdare med utbildning följde exemplet och krävde lika mycket. Övrig vårdpersonal krävde en löneökning på 1|200 kronor i månaden. Kraven följdes av en demonstration utanför kommunhuset i samband med kommunfullmäktigemötet i april och ytterligare demonstrationer under 1 maj-firandet i Sjöbo. Men undersköterskorna talade för döva öron. När personalutskottet diskuterade frågan på sitt sammanträde i går förklarade utskottet att det inte fanns något utrymme alls för löneökningar i årets budget. Personalutskottets ordförande Kjell-Arne Olsson var inte tillgänglig under gårdagen men personalchefen Siv Persson motiverade beslutet. - Årets budget baseras på de kända ekonomiska utrymmen som finns och det finns inga extra pengar att ta av för löneökningar, säger hon. Vårdpersonalen får alltså nöja sig med en löneökning på 3,9 procent som förhandlades fram i februari. En löneökning som gäller från den 1 april i år. Pengarna fördelas på så vis att varje anställd får 400 kronor vardera och den övriga summan fördelas genom individuell lönesättning. Ytterligare löneökningar kan inte komma på fråga förrän tidigast 2003. Eventuellt kan det på sikt bli tal om ökade löner då kommunen ska se över de olika kommunala yrkesgruppernas lönesättning utifrån bland annat kompetens, ansvar, psykisk och fysisk ansträngning och arbetets risker. Men några garantier för att vårdpersonalen ska få ta del av löneökningar med hänsyn till detta ges inte. Git Allanson försäkrar att kommunens 180 undersköterskor inte kommer att nöja sig med gårdagens besked utan siktar in sig på fortsatt kamp. De ska bland annat bjuda in alla politiker till en diskussion om lönerna och även arrangera ett öppet möte vid vilket man ska diskutera med vård- och omsorgschefen Kjell-Åke Nilsson om vart vården i Sjöbo kommun är på väg. - Vi har peppat varandra hela tiden och bestämt oss för att vi inte ska nöja oss med mindre än 1|900 kronor extra i månaden. Vi kan inte acceptera så låga löner. Det är brist på undersköterskor och detta gör inte saken bättre, säger Git Allanson.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.