Annons

Inte bara nackdelar med blötan

Före utdikningarnas tid var Skåne ett landskap fullt av sjöar, gölar, kärr och bäckar. Årets vinter ger en känsla av det landskapet. Och även om blötan ställer till det finns det fördelar också.
Sjöbo • Publicerad 31 januari 2007
Ovanligt många vattenspeglar blänker runtom i landskapet. De här hästarna söder om Vressel har fått en tillfällig sjö till granne.
Ovanligt många vattenspeglar blänker runtom i landskapet. De här hästarna söder om Vressel har fått en tillfällig sjö till granne.Foto: 
En extra vattenspegel blänker innanför Vombsjöns strand vid Torpsbäckens utlopp. En del av vattnet från Vombsjön hamnar i sydvästskåningarnas vattenkranar. Bild: Sprisse Nilsson
En extra vattenspegel blänker innanför Vombsjöns strand vid Torpsbäckens utlopp. En del av vattnet från Vombsjön hamnar i sydvästskåningarnas vattenkranar. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Där Torpsbäcken rinner ut i Vombsjön har det för tillfället bildats en extra vattenspegel, mellan badstranden och sjön. Några änder rastar på den översvämmade betesmarken.

En del av vattnet som rinner ut i Vombsjön kommer att hamna i vattenkranarna hos Malmöbor och andra sydvästskåningar. Vid Vombverket sydväst om sjön pumpar Sydvatten upp vatten från sjön, filtrerar det genom den sandiga marken och renar det till dricksvatten. För att Vombsjön ska fungera som vattenförråd är den reglerad. -Vi har en vattendom på att vi får lov att släppa ut så mycket vatten som behövs för att sjön inte ska svämma över, berättar Lars-Anders Fridström som är platschef på Vombverket.

Annons

En vanlig vinter sänker man sjöns vattenstånd något för att ge plats för vattnet från snösmältningen. I år har man inte kunnat sänka utan i stället fått släppa ut mer vatten än vanligt för att nivån inte ska bli för hög.

Den blöta vintern har andra effekter också.

-Vattnet i sjön blir mjukare när det rinner ner mycket regnvatten i sjön. Men det påverkar inte dricksvattnet. Vi mjukgör ändå vattnet till sex tyska hårdhetsgrader. Är sjövattnet mjukare än normalt får vi anpassa oss efter det, säger Lars-Anders Fridström.

Ingemar Thorén på teknik- och fastighetsförvaltningen är Sjöbos representant i Kävlingeåns vattenvårdsförbund.

På kortare sikt kan blötan ge ökade kväveutsläpp i vattensystemet, säger han.

– Under perioder med stor nederbörd får man räkna med höga kvävehalter i vattnet. Men på längre sikt ser vi ändå en tendens till att kvävehalterna sjunker i och med de åtgärder som görs, till exempel dammbyggen.

För den som har egen brunn kan den våta och i stort sett tjälfria vintern vara både bra och dålig. Å ena sidan blir det gott om vatten i brunnen. – Men det kan också lättare komma med föroreningar, säger Ingemar Thorén.

Ett ställe där det trots blötan blivit torrare än förr är Klasaröd.

Efter mycket diskussioner mellan kommunen, Klasarödsbor och försäkringsbolag om orsaken till de återkommande källaröversvämningarna började man för några år sedan ta itu med de igensatta diken som orsakade problemen.

– Problemen låg inte i första hand i kommunens ledningar utan i dikningsföretag som inte underhållits tillräckligt. Nu har de flesta av de dikena och rören rensats och problemen har minskat. Det återstår ett dikningsföretag öster om Klasaröd som ska ta itu med sin bit i vår, säger Ingemar Thorén.

Annons

Och för somliga innebär blötan mest bara fördelar – de rastande änderna vid Vombsjön till exempel.

Ulrika Wangel

0416-192 14

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons