"Inte fel stödja Österportsskolan"

Nu är striden om den så kallade finansieringsgarantin för Österportskolan avgjord. Sven-Olle Olsson (sjp) och Lars Sjöholm (c) får inte gehör för sina protester mot garantin.
Sjöbo • Publicerad 30 januari 2002

Kammarrätten i Göteborg har beslutat att inte ge prövningstillstånd i frågan, och därför står länsrättens dom fast. Det är drygt ett år sedan kommunfullmäktige i Sjöbo beslutade att ge garantier om fortsatt stöd till investeringar i Österportskolan i Ystad de kommande 15 åren. Stödet gäller även om Sjöbo går ur gymnasieförbundet. Olsson och Sjöholm menade att Sjöbo kommun inte kunde överblicka konsekvenserna av beslutet, eftersom det är Ystads kommun som äger lokalerna och fattar beslut om investeringar där. Dessutom borde barn- och utbildningsnämnden fått yttra sig i frågan, framhöll center- och sjöbopartisterna som överklagade till länsrätten. Länsrätten dömde dock till kommunens fördel. Länsrätten kan inte ta ställning till innehållet i kommunala beslut - endast avgöra om de de fattats i laga ordning, om de strider mot någon lag eller om ett organ överskridit sina befogenheter. Något sådant hade dock inte framkommit i detta fall, enligt länsrättens dom från oktober förra året.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.