Annons

Intern kritik kan ha lett till omplacering

Det var Martin Åkerbergs missnöje med förvaltningschefens toppstyre som gjorde att han tvingades sluta som rektor i Blentarp. Det hävdar Åkerberg via sin advokat i en inlaga till tingsrätten Malmö som i februari ska avgöra ifall kommunens omplacering och sedermera uppsägning av honom hade laglig grund eller inte.
Sjöbo • Publicerad 18 januari 2005

I inlagan tillbakavisar Martin Åkerberg alla de omständigheter som kommunen grundar uppsägningen på och lanserar i stället teorin att det egentliga skälet till den initiala omplaceringen är en konflikt mellan honom och förvaltningschefen Eva Liljekvist-Borg.

Konflikten har enligt Åkerberg sin grund i att Liljekvist-Borg topp- och detaljstyrt hans arbete inom Blentarps rektorsområde. Toppstyrningen har lett till kritik från Åkerberg som gjort att han hamnat i onåd hos Liljekvist-Borg, menar han.

Annons

Enligt Martin Åkerberg är han dock inte ensam om sin kritik mot förvaltningschefen. Den delas av andra lärare och rektorer "som också drabbats av detaljstyrning", skriver han.

Martin Åkerberg har i sin inlaga till tingsrätten inkluderat ett brev från Per Hasselgren, tidigare rektor på Sandbäcksskolan. Brevet skickade Hasselgren till personalsekreterare Ann Nilsson på kommunkontoret i Sjöbo. I brevet redogör Hasselgren för varför han sade upp sig från sin anställning årsskiftet 2003-04. Missnöje med konceptet Kunskapsstaden var en anledning, ett koncept som enligt Hasselgren är ett "lysande exempel på toppstyrning". Det tyngsta skälet till att han slutade var dock missnöjet med Eva Liljekvist-Borg.

"Förvaltningschefen har ett oerhört stort ansvar som förebild för alla i organisationen. Jag anser att förvaltningschefen absolut inte lever upp till detta vare sig i ord eller handling. I en organisation som ironiskt nog heter familjeförvaltningen är det mycket viktigt att ledargestalten personifierar de värden organisationen säger sig stå för. Så är definitivt inte fallet i dag", skriver Hasselgren.

I inlagan berättar Åkerberg också om en incident på en ledningsgruppsutbildning som hölls på ett internat. Enligt Åkerberg reagerade Liljekvist-Borg häftigt mot att Åkerberg och en annan rektor hade synpunkter på rektorsorganisationen i skolorna. Liljekvist-Borg var enligt Åkerberg mycket otrevlig mot båda. Martin Åkerberg tog så illa vid sig av detta, skriver han, att han övervägde att lämna internatet.

På en samling i rektorsgruppen i slutet av utbildningen, när Eva Liljekvist-Borg lämnat internatet, uttalade Åkerberg inför de övriga rektorerna att han tappat förtroendet för Liljekvist-Borg.

Anledningen var det sätt hon betett sig mot honom själv och Åkerberg i syfte att "kväsa all intern kritik". Enligt Åkerberg instämde flera andra rektorer i kritiken.

Kommunen har i sin bevisning mot Åkerberg åberopat diskussionen mellan rektorerna. Enligt kommunen har Åkerberg vid mötet "samlat stöd från övriga rektorer i sina åsikter mot Eva Liljekvist-Borg". Detta tillbakavisar Åkerberg och menar att han inte var ensam i kritiken. Sjöbo kommun har till tingsrätten lämnat in en redogörelse för de omständigheter som enligt dem ledde till Åkerbergs omplacering och senare uppsägning. Man listar 13 omständigheter för omplaceringen och 12 för uppsägningen.

Åkerberg tillbakavisar anklagelserna och menar att det inte finns någon grund för dem. I flera av fallen påstår Åkerberg att de beslut han fattade och som han nu kritiseras för var sanktionerade från högre ort.

Andreas Mårtensson

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons