Annons

Intresset klent för möte om friskola

Två skålar fulla med äpplen och två backar läsk och mineralvatten.
Sjöbo • Publicerad 21 mars 2007
Åhörarna vid gårdagens informationsmöte om friskolan i Fränninge var lätträknade. Och betydligt färre än vad initiativtagarna räknat med. BILD: THORSTEN PERSSON
Åhörarna vid gårdagens informationsmöte om friskolan i Fränninge var lätträknade. Och betydligt färre än vad initiativtagarna räknat med. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

Föräldrarna som planerar en friskola i Fränninge hade rustat sig till tänderna med förtäring till informationsmötet i Fränninge församlingshem.

De hade räknat med ett stort intresse. I alla fall större än vad som verkligen blev fallet.

Annons

– Det här är sanslöst, suckar Lisa Ferlinger, en av initiativtagarna, och tittar sig omkring i lokalen.

– Jag hade räknat med mellan 20 och 50 personer, säger hon samtidigt som åhörare nummer åtta kommer in i lokalen.

Det är två minuter kvar till mötet ska börja. Sju minuter efter utsatt tid har skaran utökats till tio personer. Sen kommer inte fler.

– Jag tror inte folk tänker på att de måste visa sitt intresse för att vi ska gå vidare med processen. De tycker väl det är långt kvar, vi ska ju inte starta förrän 2008. När vi har mer att visa upp ökar nog intresset, säger Lisa Ferlinger.

Ifall det verkliga intresset är så klent som gårdagens besökssiffra är friskolans etablering illa ute. Men Lisa Ferlinger och hennes kumpaner har redan fått in 13 intresseanmälningar från föräldrar som vill ha sina barn på friskolan.

De som kom till mötet fick en genomgång av vad skolan ska ha för innehåll och inriktning. Åhörarna fick möjlighet att ställa frågor till initiativtagarna.

Madeleine Benterfalk och Ylva Lundquist var två av åhörarna. De är positiva till en friskoleetablering i Fränninge och tror inte att kommunen har någon vilja eller intresse av att driva skolan i egen regi.

– Det är en jättefin skola och alla som flyttar hit älskar den. Men Sjöbo kommun förstår inte värdet av det. Att stänga är kortsiktigt och dumt, säger Ylva Lundquist.

Hon och Madeleine Benterfalk tycker att velandet om skolans framtid tär på barnen, föräldrarna och lärarna. Och det skapar en osäkerhet hos byborna.

– De som flyttar hit vågar inte sätta sina barn i skolan eftersom de får signaler om att skolan inte ska vara kvar, säger Ylva Lundquist.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons