Invånare i Sjöbo röker för mycket, motionerar för lite och lider av övervikt

Buller och brottslighet är inga större problem i Sjöbo, det är däremot rökningen och bristen på motion. Ny folkhälsrapport visar både positiva och negativa faktorer i kommunen
Sjöbo • Publicerad 7 februari 2007

Det visar den nya folkhälsoprofilen som socialmedicinska enheten på UMAS genomfört. Alla skånska kommuner jämförs inom 37 olika områden som anses vara viktiga för folkhälsan.

Sjöbo utmärker sig positivt inom flera områden. Människor i kommunen känner sig tryggare i sina bostadsområden än de flesta andra skåningar. De anmäler färre brott och har mindre problem med trafikbuller.Färre är också arbetslösa, lågavlönade eller har alkoholproblem.

Men flera faktorer visar att det finns folkhälsoproblem i kommunen. Fler människor dör före 65 års ålder i Sjöbo än i övriga Skåne. Rökningen kan vara en förklaring, övervikten en annan. I Skåne anses 56 procent av männen och 39 procent av kvinnorna vara överviktiga, det vill säga ha ett BMI över 25. I Sjöbo är siffrorna högre.

Både män och kvinnor i Sjöbo uppger i högre grad att de ägnar sig åt stillasittande aktiviteter på fritiden. Och många Sjöbobor får en dålig start i livet: andelen rökande blivande mödrar är betydligt högre i Sjöbo än i Skåne i stort. Andelen som ammar i minst sex månader är däremot lägre.

Utbildningen är ett annat problemområde. I kommunen är andelen lågutbildade högre än Skånesnittet. Andelen pojkar som inte var behöriga till gymnasiet var stort förra året - medan flickorna klarade sig betydligt bättre. Folkhälsoprofilen diskuterades av det lokala folkhälsorådet i går.

- På flera punkter har läget 2006 förbättrats jämfört med den förra profilen 2004, påpekade samordnaren Eva OstermanNielsen.

De rökande blivande mammorna har trots allt blivit färre. Det är också färre som dör en för tidig död.

Folkhälsorådet jobbar nu vidare med frågorna inom arbetsgrupper, där kommunen, försäkringskassan, kyrkorna, vårdcentralen, polisen med flera är representerade. På Sjöbo kommuns hemsida finns mer information om deras arbete. Ett nytt projekt är grannsamverkan för motion, och sedan tidigare finns det hälsostigar som ska passa både unga och gamla.

På UMAS hemsida (socialmedicinska enheten) kan man studera hela folkhälsoprofilen.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.