Inventarier flera gånger äldre än kyrkan
Sedan dess har befolkningen åter minskat, och i dag fylls de 250 bänkplatserna sällan. Ibland flyttar församlingen fram till koret för att följa gudstjänsten på nära håll.
När man stiger in i Östra Kärrstorps kyrka, slås man av den stilrena, vitkalkade interiören. Men längst fram till höger lyser en predikstol i starka färger och i en helt annat stil än den strikta 1800-talsarkitekturen.
I predikstolen är de fyra evangelisterna utsirade i trä: Matteus med sin ängel, Markus med sitt lejon, Lukas med sin oxe och Johannes med sin örn. Mellan dem står skulpturer av halvnakna män och kvinnor på pelare, draperade i tyg och frukter.
Predikstolen är ett renässansverk, troligen tillverkat i Danmark på 1600-talet.Vid en renovering på 1990-talet fräschades den upp.
Predikstolen har följt med från Östra Kärrstorps gamla kyrka, precis som dopfunten – som är 800 år gammal och tillverkad i gotländsk sandsten. Den som tittar närmare på den, upptäcker många spännande detaljer. I själva verket berättar den två legender om hjortjakt, och en flykt över havet.
Att studera Östra Kärrs-torps kyrka är att vandra genom tiderna.
Längst fram lyser en målning från 1916 – Kristus och den rike ynglingen, omgärdad av en stor ljusbåge.
Från 1950-talet är julkrubban, som visas just nu, som skänktes till kyrkan av kyrkoherden Evert Lunneby.
De allra nyaste inventarierna är en ljusglob, tillverkad i smide för bara några år sedan av Per-OlaLarsson från Täpperöd, samt ljus-bärare i trä, tillverkade av kyrkovaktmästaren Ingemar Andersson och hans svärfar Sven Helge Jönsson.
Britt Risberg
0416-192 11
britt.risberg@allehandasyd.se