Ja och nejtill Övedskloster

Övedskloster får bidrag för att renovera yttertrappan på slottet men inte för att lägga om taket på det så kallade Stenstallet.
Sjöbo • Publicerad 4 mars 2002

Övedskloster är en av Sjöbo kommuns få byggnadsminnen och länsstyrelsen kan lämna bidrag till renoveringar som görs av kulturhistoriska skäl. Yttertrappan vid huvudentrén behöver renoveras, det håller länsstyrelsen med om. Och trappan tillhör slottet som är en viktig del av Övedsklosters värde som riksintresse för kulturmiljövården, resonerar kulturmiljöenheten på länsstyrelsen. Högst 118 000 kronor kan länsstyrelsen bidra med till trappans renovering. Otto Ramel, Övedskloster, hade också ansökt om att få lägga om taket på det så kallade Stenstallet, ett gammalt stall intill slottet som inte längre används i djurhållningen på grund av de gammalmodiga måtten invändigt. Att lägga om taket, reparera fönstren och fasaden skulle kosta 665 000 kronor. Länsstyrelsen beslutar dock att inte bidra till den renoveringen. Motiveringen är kort och koncis: "brist på medel". Däremot finns en gnutta hopp om bidrag för konserveringsarbeten i den så kallade Sängkammaren på Övedskloster. Den frågan ska avgöras i 2003 års budget.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.