Annons

Jämställdheten går inte framåt – Sjöbo kan få lika gubbigt fullmäktige som för 20 år sedan

Jämställdheten bland Sjöbos folkvalda går knappast framåt efter valet.
Andelen kvinnor i fullmäktige ser ut att bli lika låg som för 20 år sedan.
Sjöbo • Publicerad 5 september 2018

Visserligen har fyra av nio partier en kvinnlig toppkandidat i årets val, men männen dominerar stort på valsedlarna - särskilt på valbar plats.

Om varje parti får lika många ledamöter som i dag efter valet, kommer 17 av 49 platser i fullmäktige att gå till kvinnor - alltså en dryg tredjedel.

Annons

Det är lika lite som efter valet 1998.

Efter valet 2010 gjorde jämställdheten i Sjöbo en framstöt - 21 ledamöterna var då kvinnor.

Men sedan har det gått bakåt. 19 kvinnor valdes in efter förra valet, men flera av dem har hoppat av under mandatperioden.

Den försämrade jämställdheten beror delvis på att Sverigedemokraterna ökat sin andel i fullmäktige. Efter förra valet fick de tio platser, och bara en av dem gick till en kvinna.

En annan förklaring är Moderaterna, som blivit sämre på att ha kvinnor på ledande platser. Flera av deras kvinnliga toppnamn har hoppat av under den senaste mandatperioden.

Mindre partier, som Kristdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet, har också blivit mer manligt dominerade.

Socialdemokraterna har däremot behållit sin satsning på ”varannan damernas” som man inledde på 1990-talet, och är det parti som har flest kvinnor i fullmäktige i dag: fem stycken.

Liberalerna har allra mest jämställd profil på sin lista, men eftersom partiet i dag bara har en plats i fullmäktige ger det inte så stort genomslag.

Charlotte Ramel Andersson har representerat Liberalerna i flera perioder, och är besviken över att inte fler kvinnor kommer in i kommunfullmäktige.

– När man ser sig omkring är det ju mest män i fullmäktige, men vi är ju ändå några kvinnor som tar en hel del plats i fullmäktige. Det är konstigt att inte fler kvinnor dras med av det, säger hon.

Annons

Charlotte Ramel Andersson hade hoppats att utvecklingen skulle gå åt ett mer jämställt fullmäktige i Sjöbo - istället för tvärtom.

– Det hade såklart varit bättre om bägge sidor varit väl representerade. Kommunen har ju väldig många kvinnor anställda, inom till exempel vården, så även inom politiken borde kvinnorna vara fler.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons