Annons

Klart med byggprogram

I höst får Sjöbo sitt första gymnasieprogram. Gymnasieförbundet har nu gett klartecken till 16 nya platser på byggprogrammet.
Sjöbo • Publicerad 20 maj 2005

Intresset för att bli byggare bara ökar. I år har ett åttiotal elever från sydskånska gymnasieförbundets område sökt till byggprogrammet - och det fanns bara 32 platser.

Därför har direktionen för sydskånska gymnasieförbundet nu beslutat att utöka antalet platser med omkring 16 stycken. Dessa ska förläggas till Sjöbo. Därmed tar kommunen sitt allra första steg mot att bli en gymnasieort.

Annons

– Tanken är att använda lokaler påOmmavägen, intill vuxenutbildningen, förklarar Kent-Ivan Andersson (m), ordförande i gymnasieförbundet.

Direktionen var inte enig i sitt beslut - röster höjdes för att vänta ett år med satsningen, av ekonomiska skäl. En votering, som skar både över parti- och kommungränser, slutade dock med att byggprogrammet ska utökas redan till hösten.

Det är Kent-Ivan Andersson nöjd med. – Vi får inga extra tilldelningar för att klara den här satsningen, men å andra sidan kostar ju eleverna pengar var de än befinner sig. Och de är bra att så många som möjligt går på något nationellt program, säger han.

Till en början kan vissa teoretiska ämnen ges i Ystad, men på sikt är det meningen att all undervisning ska tillhandahållas i Sjöbo.

– Vi har undersökt vad eleverna tycker om att gå på bygg i Sjöbo, och det verkar inte som om de har nåt emot det, säger Kent-IvanAndersson.

Nu kommer alltså ytterligare omkring 16 personer att antas till byggprogrammet, och de sökandes egna önskemål ska väga tungt när de placeras i Ystad eller Sjöbo.

Att ordna praktikplatser kan vara besvärligt när eleverna kommer till sitt andra och tredje utbildningsår, och gymnasieförbundet ser gärna att fler väljer betongsektorn, där man tror att det kommer att behövas arbetskraft framöver.

– På sikt hoppas jag också att vi kan utveckla inriktningar mot plåtslageri och rörmokeri. Det kommer att bli bristyrken i framtiden, säger Kent-IvanAndersson.

Nu ska lokaler iordningställas och personal rekryteras till den nya byggprogramsgruppen iSjöbo. Enligt Kent-Ivan Andersson kan man delvis samarbeta med den fristående Hantsjöskolan, som Björn Lindahl startat så smått i lokaler intill Vuxenutbildningen i Sjöbo.

Britt Risberg

Annons

0416-192 11

britt.risberg@ystadsallehanda.se

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons