Annons

Klart med stor inglasning

Ja till inglasning, nej till restaurang och konferenslokal. Ombyggnaden av Färsingaskolan till Kunskapsstaden klubbades på kommunstyrelsens möte på tisdagen. Kommunstyrelsen beslutade att bygga såväl nya omklädningsrum till simhallen som den " stora inglasningen" mellan byggnaderna som skapar 300 kvadratmeter extra inomhusyta.
Sjöbo • Publicerad 13 januari 2005
Huskropparna på Färsingaskolan kommer att bindas samman med glaskorridorer där det också skapas cirka 300 kvadratmeter extra inomhusutrymmen. Personen närmast på skissen står med ryggen mot ingången till den nuvarande c-byggnaden och huvudingången är till vänster i bild. SKISS: bm arkitekter AB
Huskropparna på Färsingaskolan kommer att bindas samman med glaskorridorer där det också skapas cirka 300 kvadratmeter extra inomhusutrymmen. Personen närmast på skissen står med ryggen mot ingången till den nuvarande c-byggnaden och huvudingången är till vänster i bild. SKISS: bm arkitekter ABFoto: 

Däremot beslutade kommunstyrelsen att skippa ombyggnaden av det nuvarande c-huset, där matsalen och aulan finns i dag. Kommunstyrelsen sa nej till att göra om en del av c-huset till konferenslokal och att inrätta en restaurang i den nuvarande aulan.

Ombyggnaden av c-huset skulle kosta 870 000 kronor extra, nu landar kostnaden på 53,1 miljoner kronor. "Det finns fortfarande kvar som ett alternativ framöver, men i nuläget tycker vi det är bäst att avvakta. Man kan tycka att det är lite pengar i det stora hela, men det är mer än noll. Och vi vill inte öka vår låneskuld, vi vill ha råd att bygga om Vollsjö skola också, säger kommunalrådet Stefan Lundgren (m) som tycker det är bättre att vänta med c-byggnaden tills man vet den exakta kostnaden. I minnet finns andra skolbyggnader som kostade bra mycket mer än budgeterat.

Annons

Men försiktigheten retar oppositionen. Socialdemokraterna och sjöbopartiet röstade för att även c-huset skulle byggas om, men fick ge sig i voteringen med sex röster mot nio.

Bo Nilsson (s) tycker att ombyggnaden nu blir en halvmesyr. "Småsnålt", är hans kommentar.

" När man satsar så här mycket så kan man väl lika bra ta hela paketet. 53 eller 54 miljoner spelar inte så stor roll, anser Bo Nilsson.

Nilsson anser att Sjöbo har behov av fler konferenslokaler och att en restaurang gör att skolan öppnas upp mer för allmänheten. Bo Nilsson tycker i och för sig att det är bra att man försöker hålla i plånboken. Men det här tycker han är överdrivet.

" Det får inte bli så att snålheten bedrar visheten. Om man gör hela ombyggnaden direkt så kommer det att locka fler elever som annars kanske söker sig till andra skolor. På så sätt kommer ombyggnaden att betala sig, säger Bo Nilsson.

Han får medhåll av sjöbopartisten Nils-Ingvar Nilsson som inte ger mycket för resonemanget att "vänta och se".

" Om man ska göra om upphandlingen på bara den delen så kommer det att bli minst dubbelt så dyrt. Jag tror inte det kommer att dröja länge innan man inser att man vill göra restaurangdelen också, säger han. Slutnotan blir nu alltså 53,1 miljoner kronor i stället för budgeterade 50. Pengar som måste begäras från kommunfullmäktige när ärendet tas upp där i slutet av januari.

Politikerna tvekade inte att bygga om omklädningsrummen i simhallen och bygga den "stora inglasningen" som båda faller utanför budgeten.

Omklädningsrummen är nödvändiga och inglasningen både estetiskt tilltalande och utrymmesvänlig.

" Inglasningen ger ett bättre helhetsintryck, man flyttar entrén närmare parkeringen och gör den större. Dessutom blir det ju mer utrymme inomhus. I Färsingaskolan i dag finns inte så mycket utrymme över, här kan man skapa rum för grupparbeten, försäljning och reception, säger Stefan Lundgren.

Annons

Det finns redan en utsedd entreprenör för ombyggnaden av Färsingaskolan. Denna är dock hemlig tills kommunfullmäktige tagit beslut om ombyggnaden och de tre miljoner kronor extra som måste skjutas till.

Enligt Stefan Lundgren kommer inte den större investeringen att gå ut över andra verksamheter utan plockas ur det "egna kapitalet". Om inget oförutsett inträffar ska bygget kunna starta i vår. Till höstterminen 2006 ska det hela stå färdigt.

Andreas Mårtensson

0416-192 14

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons