Klartecken för friskola i Vollsjö

Skolverket har nu godkänt den blivande Vollsjö friskola som en fristående grundskola. Skolan ägs av Almaröd Friskola AB som i ett par år drivit en friskola i Skivarp. I och med Skolverkets tillstånd har Vollsjö friskola rätt till bidrag.
Sjöbo • Publicerad 4 januari 2002

- Det känns mycket bra att vi fått tillståndet. Vi har kommit en bra bit i förberedelserna och om allt går som det skall startar vi till höstterminen, säger Göran Brynell som blir rektor för Vollsjöskolan.

Skolan skall drivas parallellt med ett så kallat HVB-hem (hem för vård och boende) för ungdomar. Ansökan om HVB-verksamheten ämnar man lämna till tillståndsmyndigheten, länsstyrelsen, inom kort.

Lokalerna man ska använda, Vollsjö norra skola, ägdes tidigare av stiftelsen Solvändan som också drev en friskola på platsen. Men Solvändan gick i konkurs och Almaröd köpte byggnaden på exekutiv auktion i mars. Skolbyggnaden är redan i dag anpassad för undervisning och boende.

- Lokalerna är perfekta för vår verksamhet och skolans belägenhet, centralt i Skåne, gör att förutsättningarna är mycket goda, säger Göran Brynell.

I Vollsjö ska man starta med fyra elever i årskurserna 7?9. Fullt utbyggd år 2004 ska skolan ha sju elever som hämtas från olika kommuner i Skåne.

I Sjöbo kommuns yttrande över friskolans ansökan säger man sig inte ha något att erinra mot etableringen. Men man framför farhågor för att skolans låga elevantal kan skapa ekonomisk instabilitet och hota skolans varaktighet.

Skolverket menar dock att Vollsjö friskolas speciella inriktning är skälet till det låga elevantalet och att kommunen i övrigt inte visat att friskolan ger några negativa konsekvenser för kommunens skolväsende.

- Vi har lite svårt att förstå kommunens invändning om ekonomin och det låga elevantalet. Kommunen driver sedan en tid tillbaka själv en resursskola med ett fåtal elever och där måste det väl vara lika svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Göran Brynell.

Han passar på att reda ut ett misstag som gjorts i Skolverkets tillstånd. Där heter det att Almaröd uppgett att skolan i Vollsjö i första hand är avsedd för elever i Sjöbo kommun.

- Men det är fel. Skolan är inte i första hand avsedd för elever från Sjöbo utan vi riktar oss till alla kommuner i Skåne. Därför kan vi säga att vi inte ser kommunens resursskola som en konkurrent, utan som ett komplement, säger Göran Brynell.

Almaröd grundar sin elevprognos på förfrågningar gjorda i olika Skånekommuner gällande barn i åldrarna 13?16 år .

- Vår skola kommer att ge 10-15 arbetstillfällen, så kommunen borde vara ganska nöjd med att vi etablerar oss i Vollsjö.

På Skivarpsskolan är man totalt 13 anställda fördelade på åtta tjänster.

Almarödsmodellen är en mix av olika pedagogiker. Huvudinriktningen är elevens aktiva deltagande i teoretiska och framförallt praktiska ämnen. Man börjar exempelvis alla skoldagar med ett idrottspass. För varje elev skall man utarbeta en individuell handlingsplan där skolarbetet har en central roll.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.