Annons

Klassisk kamp om volleybollen

200 elever från sydöstra Skåne gjorde i går upp i det 24:e raka volleybollmästerskapet för niondeklassare.
Sjöbo • Publicerad 14 mars 2014
Emma Götlunds och Olivia Berlins skola, Norreport i Ystad, hävdade sig bra i turneringen.
Emma Götlunds och Olivia Berlins skola, Norreport i Ystad, hävdade sig bra i turneringen.Foto: Foto: Mark Hanlon
Mot final. Här gör Kunskapsskolan (till höger) och Norreportskolan upp i en av semifinalerna för mixade lag.
Mot final. Här gör Kunskapsskolan (till höger) och Norreportskolan upp i en av semifinalerna för mixade lag.Foto: Foto: Mark Hanlon

Utbytet mellan högstadieskolorna i sydöstra Skåne började med många sporter, men två decennier senare är det bara volleybollen som hänger kvar.

När de cirka 200 niondeklassarna från sju sydostskånska skolor möttes i Färsingahallen i Sjöbo i går bjöds det på totalt 66 matcher. Turneringen spelades med såväl kill- och tjej- som mixade lag. Ett segerlag utropades i varje kategori.

Annons

– Vi tycker att det är kul att killar och tjejer får spela ihop också. Dessutom betyder det att det blir en större turnering, vilket ger fler möjligheten att spela, sade idrottsläraren Cilla Jönsson, som med kollegan Claes Andersson har hållit i turneringen under alla år.

Per Klang, slöjd- och idrottslärare på Norreportskolan, coachade sina elever från sidlinjen. Han var med redan 1992, fast då på planen.

Samma goda stämning

– Det kändes stort att bli uttagen till ett skollag. Så det är en härlig flashback att vara här igen. Det är samma goda stämning nu som då. Många andra traditioner dör ut i skolans värld, men detta finns kvar. Det är otroligt, sade han med en eloge till Färsingaskolans idrottslärare.

Emma Götlund och Olivia Berlin ingick båda i Norreportskolans tjejlag, som tog sig till final. Strax före avgörandet pustade de ut på bänken och hejade på sina skolkamrater i det mixade laget, vars semifinal fortfarande pågick.

– Det är en kul turnering. Framför allt är det roligt att träffa folk från andra skolor, sade Emma Götlund.

Maria Sällberg
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons