Kommunalråd tveksam till lönepåslag

I förrgår fick Sjöbo kommuns vårdanställda beskedet att de inte får någon extra löneökning i år. Samtliga anställda hade begärt 1 200-1 900 kronor extra i månaden men fick nobben av kommunens personalutskott. Kommunalrådet Stefan Lundgren (m) är tveksam till att de anställda får igenom sina lönekrav nästa år heller. I alla fall inte på ett bräde.
Sjöbo • Publicerad 23 maj 2002

- Det är nog svårt att pytsa ut hela summan direkt till alla. Kanske får man ha en stegvis löneökning eller dela ut i omgångar där några får en löneökning direkt och andra ett år senare, säger Stefan Lundgren. Enligt Lundgren har det varit svårt att tillmötesgå de vårdanställdas krav i år eftersom budgeten varit spikad sedan länge. Han ser det dock inte som en omöjlighet att de som arbetar inom vården kan få lönelyft framöver. Han hänvisar till den utredning som för närvarande görs i kommunen och som kallas arbetsvärdering. I arbetsvärderingen värderas alla kommunens personalkategorier efter bland annat kompetens, erfarenhet, graden av ansvar, psykisk och fysisk ansträngning samt arbetets risker. - Om arbetsvärderingen visar att vissa yrkesgrupper är värda högre löner så får vi sitta ner och diskutera detta vid kommande löneförhandlingar, säger Stefan Lundgren. Stefan Lundgren säger att han inte vill "peka med hela handen" och berätta hur personalutskottet ska fördela lönerna men han säger att det finns flera yrkesgrupper som liksom de vårdanställda är underbetalda. Han nämner bland annat bibliotekspersonal, arbetsterapeuter och sjukgymnaster. - Dessa yrkesgrupper ligger väldigt lågt, särskilt eftersom de ofta har stora studieskulder. Det är inte så enkelt som att bara höja lönerna för en yrkesgrupp, det finns ett rättvisekrav mot de andra också, säger Stefan Lundgren.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.