Annons

Kommunen ska ordna mötesplatser

En viktig del i forskningsprojektet är att det ska finnas sociala mötesplatser för deltagarna – något som nu kommunen håller på att ta fram.
Sjöbo • Publicerad 14 september 2011

För att deltagarna i hälsocoachningsprojektet ska kunna förändra sin livsstil behövs sociala mötesplatser, för social gemenskap och delaktighet. Tanken är att hälsocoachen ska kunna lotsa ut deltagarna i behandlingsgruppen till olika alternativ. Och den delen av projektet håller Sjöbo kommun i. Kommunen har fått 900 000 kronor i bidrag från Folkhälsoinstitutet, berättar Eva Osterman Nielsen på Sjöbo kommun.

– Vård- och omsorgsförvaltningen har ju vissa verksamheter. Men det handlar också om att knyta kontakter med föreningslivet för att se vad olika föreningar kan erbjuda för aktiviteter.

Annons

Mycket handlar om att få till ett varierat utbud, så att alla i den aktuella gruppen kan hitta något som passar dem – skillnaderna när det gäller intressen och allmäntillstånd i gruppen 60- till 75-åringar kan ju vara enorma.

– Många av de yngre är fortfarande yrkesverksamma och kanske mest intresserade av kvällsaktiviteter, andra är lediga på dagarna, säger Eva Osterman Nielsen.

”Menyn” av aktiviteter är inte alls klar än, påpekar hon.

– Det kommer att dröja sex månader innan den fasen av studien börjar, så vi har lite tid på oss.

Nästa steg för kommunen är nu att gå ut till föreningarna för att se vad de har att erbjuda. Tanken är sedan att bidragspengarna bland annat ska kunna användas för att ”stärka upp” mötesplatserna när det gäller utbudet.

– Det kan till exempel handla om matlagningskurser för äldre med god och hälsosam mat, säger Eva Osterman Nielsen.

Taner Caliskan
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons