Kommungården lever vidare?

Lövestadsborna kanske får behålla Kommungården som samlingssal.Byalag, handelsklubbar och andra föreningar ska erbjudas att köpa huset till ett relativt lågt pris, och sedan driva det med hjälp av kommunala bidrag.
Sjöbo • Publicerad 22 april 2004

-1980 sålde vi Hemvärnsgården i Sövde till Hemvärnet för 55 000 kronor, och sedan dess har Hemvärnet drivit och skött det med hjälp av ett driftsbidrag, säger kommunalrådet Stefan Lundgren (m). Han menar att liknande lösningar kunde gälla för de samlingssalar, som kommunen nu vill göra sig av med: Beritslund i Bjärsjölagård, Kommungården i Lövestad samt de gamla skolorna i Äsperöd, Tolånga och Röddinge. -Lokalförsörjningschef Sten Atterwall har fått i uppdrag att ordna träffar med föreningar, handelsklubbar och byalag för att diskutera de här lokalerna, berättar Stefan Lundgren. Summan 1,2 miljoner har varit aktuell, när kommunledningen velat sälja Kommungården på en öppna marknaden. -Den summan kan nog inte en förening tänka sig betala, men vi kanske kan komma fram till en lösning. Kommunstyrelsens arbetsutskott vill framför allt bli av med driften och skötseln av de kommunägda samlingssalarna. -De fem aktuella lokalerna kostar 690 000 kronor om året för kommunen, och Kommungården står för 350 000 av dem, säger Stefan Lundgren. -?Det är inte någon kommunal kärnverksamhet att driva samlingssalar, därför har vi bestämt oss för att göra oss av med dem. Om inte några föreningar är intresserade av att ta över, så säljer vi dem på den öppna marknaden. Lars Eklöw i Lövestads handelsklubb välkomnar beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott. -Det låter positivt, i vår skrivelse till kommunen var det ett av förslagen vi förde fram. Det kan nog vara svårt för handelsklubben att köpa Kommungården, men vi kan vara med och ta initiativ till exempelvis en bygdegårdsförening där olika föreningar ingår, säger han. Lars Eklöw tror också att en lokal förening skulle ha lättare att få fart på uthyrningen och hålla omkostnaderna för Kommungården nere. -Kommunen har ju till exempel inte hyrt ut de lägenheter som finns i huset, säger han.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.