Kommunkritik mot eget fritids

Miljö- och byggnadsförvaltningen riktar kritik mot inomhusmiljön i fritidsgården Ågårdens källarlokaler i Vollsjö. Förvaltningen gjorde en inspektion för att besiktiga lokalen.
Sjöbo • Publicerad 6 februari 2003

I ett brev till den ansvariga myndigheten, Kultur-Turism och Fritidsnämnden, pekar miljöinspektör Annika Jeppsson bland annat på att golvmattorna i biljardrummet och köket/datarummet är trasiga. Hon pekar också på en rad punkter som gäller städning och hygien. Kritik riktas vidare mot att städskåpet saknar utslagsvask för städvattnet. Lokalvårdare får slå ut smutsvattnet i en köksvask. Även ventilationen får kritik. Lokalen saknar ventilation förutom någon ventil i väggen samt öppningsbara fönster. Det finns inga frånluftsventiler eller fläktar och luften känns innestängd, påpekar Annika Jeppsson som förväntar sig en redovisning av hur problemen ska åtgärdas och vilka planer man har för verksamheten framöver. - Vi hyr lokalerna av Ågården och får ta upp problemen med hyresvärden, säger Bo Odéen, chef för Kultur-Turism och Fritidsförvaltningen. Miljö- och byggnadsförvaltningen visste inte om att man inrättat fritidsgård i källaren, då sådana lokaler inte är anmälningspliktiga enligt miljöbalken. Man noterar dock att någon prövning enligt byggreglerna inte finns för verksamheten som pågått i drygt två år. - Källarlokalen är ett provisorium. När ombyggnaden av Vollsjö skola är klar ska fritidsgården flyttas dit. Frågan är om det ska ske en prövning överhuvudtaget då det gäller typ förenings- och fritidslokaler. Men om det ska ske en prövning enligt byggreglerna så får vi diskutera även det med hyresvärden, säger Bo Odéen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.