GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kompisar på ljugarbänken

Till julskyltningen kan den talande skulpturen med Jon Leifssons goda vänner premiärvisas i Sjöbo. Tanken är att den ska vara mobil och kunna sättas upp lite varstans.
Sjöbo • Publicerad 2 oktober 2014
Jon Leifsson hoppas kunna visa upp skulpturen i samband med julskyltningen i Sjöbo.
Jon Leifsson hoppas kunna visa upp skulpturen i samband med julskyltningen i Sjöbo.
Foto: Foto: Mark Hanlon

Är det inte Thomas Alexandersson och Bent Bøgedal Christoffersen som sitter därborta? Jovisst är det det. Som goda vänner till konstnären och skulptören Jon Leifsson har de fått äran att bli avbildade på ljugarbänken.

När någon passerar bänken sätts så även ljudet på och en bandinspelning med påståenden och diskussion dem emellan startar.

Ämnena skiftar och handlar om allt från om Sjöbo är mångkulturellt till om Volvo är svenskt och om 65 procent av alla som bor i Stockholm vill att Skåne ska bli danskt.

Humor bästa vapnet

När det gäller dialogen som spelats in framhåller Jon Leifsson att humor ofta är det bästa vapnet mot dumhet.

Varken Thomas Alexandersson eller Bent Bøgedal Christoffersen har något emot att gå till eftervärlden som två gubbar på en bänk. De ställde upp när frågan kom.

– Ofta är det kungar eller krigsherrar som får pryda torgen. Jag ville ha två sympatiska gubbar, berättar Jon Leifsson.

Båda de porträtterade är nöjda med hur de blivit avbildade.

– Fast jag tycker anklarna är lite för tjocka, säger Thomas Alexandersson och Jon Leifsson svarar direkt att han ska åtgärda det.

600 kilo

Skulpturen är gjord av cement och väger mellan 600 och 700 kilo men kan ganska lätt forslas till andra orter. Men för varje ny plats måste Thomas Alexandersson och Bent Bøgedal Christoffersen spela in minst en ny dialog som anknyter till orten.

INTERNAL INTERNAL
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer