GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kondis ändrar inte "negerboll"

Sjöbo Bröd svarar DO att "negerboll" är ett klassiskt namn på en bakelse och inte är diskriminerande.
Sjöbo • Publicerad 15 augusti 2003
Fredrik Andersson på Sjöbo bröd. BILD: BRITT RISBERG
Fredrik Andersson på Sjöbo bröd. BILD: BRITT RISBERG
Foto: 

Sjöbo Bröd & Konditori AB anmäldes i början av juli till diskrimineringsombudsmannen (DO) för att ha kallat en sorts kaka för "negerboll". Det var kunden Sara Kander som reagerade så starkt på skylten, och att konditoriet vägrade ända namnet, att hon anmälde Sjöbo Bröd till DO. En lag om förbud mot diskriminering av till exempel etnisk tillhörighet och sexualitet trädde i kraft 1 juli 2003 och det är med stöd av den som Sara Kander vill att DO ska föra hennes talan. Diskrimineringsombudsmannen tänker ta upp ärendet till behandling och därför har Sjöbo Bröd skickat in sitt yttrande. Genom sitt juridiska ombud David Persson vid ILC Helsingborg hänvisar Sjöbo Bröd till att benämningen "negerboll" ha sin grund i tradition och inte är ett uttryck för ett syfte att vara diskriminerande. Som exempel ges att Norstedts ordbok beskriver "negerboll" som "en klotformad småkaka gjord på smörkräm, havregryn och kakao". - Det har kallats negerboll i 200 år, varför ska vi ändra på det nu? Vi har lånat namn från enskilda personer, grupper, geografin och från djurriket. Negerboll har uppkallats efter något som upplevdes vara ovanligt och exotiskt på den tiden, menar Fredrik Andersson, konditor som driver Sjöbo Bröd & Konditori AB. I lagen kan diskriminering delas in i fyra kategorier - direkt och indirekt diskriminering, trakasserier, samt instruktioner om diskriminering. I sitt yttrande menar Sjöbo Bröd att lagen endast kan tillämpas i fråga om trakasserier. Detta är det samma som till exempel nedsättande tillmälen, rasistiska texter och kränkanden - alltså relativt allvarliga beteenden, skriver Sjöbo Bröd, och att benämningen "negerboll" på ett traditionellt bakverk inte går att jämföra med detta eller kan klassificeras som diskriminerande trakasserier. Möjligtvis kan namnet "negerboll" vara mindre lyckat, eller till och med stötande för vissa personer, men däremot inte diskriminerande, anser Sjöbo bröd. Anmälningen av Sjöbo Bröd till DO har gett eko i såväl riksmedia som utländska tidningar. Det är inget som stört försäljningen i kondiset. - Vi säljer fem-sex gånger mer negerbollar än tidigare, säger Fredrik Andersson. Har ni inga planer på att byta namn till kokosbollar eller chokladbollar? - Det beror på vad DO säger. Om det blir nej får vi se om vi ska gå vidare med ärendet.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.