Konferens för 20 000 kronor

I tisdags aviserade politikerna i Sjöbo kommun besparingar på 6,5 miljoner kronor för att stävja ett hotande miljonunderskott.
Sjöbo • Publicerad 6 maj 2004

Politikerna har meddelat nämnderna att sämre kommunal service till invånarna ska accepteras och att ekonomiska mål framöver ska vara överordnade. I går, torsdag, åkte kommundirektören och nio förvaltningschefer iväg på konferens med middag och övernattning på Hotel Skansen i Båstad. Kostnad: 20 000 kronor. - Jag kan hålla med om att tidpunkten är olämplig, säger kommundirektören Roger Larsson i mobiltelefon från Båstad. Resan till konferensanläggningen är enligt Larsson enbart arbetsrelaterad. Det handlar om vad han kallar ett förlängt ledningsgruppsmöte. Ledningsgruppen träffas en gång i månaden för möte och ungefär en gång om året åker man iväg för längre överläggningar med övernattning för att kunna diskutera mer ostört och koncentrerat. En effektiv mötesform, tycker Roger Larsson. - Vi tycker det här fungerar bra, om någon förvaltningschef har problem så försöker de andra hjälpa till, det är en sådan anda vi fått av den här typen av aktiviteter. På lång sikt kanske detta leder till en bättre organisation, men jag förstår om det på kort sikt kan framstå som onödigt, säger han. Konferensen kostar ungefär 2 000 kronor per person. I priset ingår konferenslokal, övernattning, frukost, lunch, middag och eftermiddagskaffe. På anläggningen finns också ett spa, men det är inget som utnyttjas av deltagarna, menar Larsson. - Nej, det här är ingen semesterresa. Det är ingen som har badbyxor med sig, det kan jag garantera, säger han. Att åka iväg på konferens bara två dagar efter att budgetberedningen föreslagit kraftiga besparingar förklarar Larsson med att resan varit bokad sedan lång tid tillbaka. Resan beställdes för en och en halv månad sedan, innan man hade det kärva ekonomiska läget klart för sig. - Man kan ju tycka att det här hamnar på kollisionskurs med de besparingar som är på gång, men jag tycker inte att man ska göra det märkvärdigare än vad det är. Vi försöker hitta de bästa utvecklingsmöjligheterna och jag tycker att sådant här kan motiveras med att vi får ihop en kraftfullare enhet, säger Roger Larsson. När budgeten för 2005 började planeras i mars i år åkte 21 politiker och kommunala tjänstemän på en liknande konferens till Mossbylund Konferens och Gårdshotell i Abbekås. Notan stannade på 47 350 kronor och inkluderade förutom övernattning, konferens och middag även fem flaskor vin för 240 kronor styck och tre flaskor vin för 220 kronor styck.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.