Kören gästade Poodles premiär

Under flera veckor har kören "Team Jakob" sjungit i direktsänd tv i Körslaget. I lördags var det dags för kronan på verket - turnépremiär för körledaren Jakob Samuels band The Poodles i Färsingahallen. Med kören som speciella gäster.
Sjöbo • Publicerad 8 maj 2011
Sjöbokören från TV4:s Körslaget gästade Pooldels i turnépremiären.
Sjöbokören från TV4:s Körslaget gästade Pooldels i turnépremiären.Foto: 

Jakob Samuel avslöjar att ett av hans mål med "Körslaget" har varit att ta bort tråkstämpeln från Sjöbo kommun.

- Det är en av anledningarna till att jag ville göra detta från början. Att bidra till att Sjöbo kommun får ett lite roligare tillmäle än innan. Att man kan förknippa kommunen med positiva saker som musik istället för med de pajasarna som höll på här för 20 år sedan, säger han.

Det är en knapp halvtimme tills konserten börjar och den hårt arbetande sångaren Jakob Samuel kan äntligen slappna av och äta lite. Han sitter i ett omklädningsrum i hallen.

- Det är en av de missioner jag haft. Tråkstämpeln ska någon jävla gång blekna. Nu känns det som att det nästan är "mission complete", säger han.

Det har varit en lång dag för killarna i The Poodles. Efter en dryg bilresa från Stockholm är de på plats på Ica i Sjöbo för att träffa fans och signera den nya skivan.

- Fast jag har varit här i södern ett tag. Jag kom från Knutstorp där jag kollade på Carrera Cup, säger trummisen Christian "Kicken" Lundqvist.

De sitter på frukt- och gröntavdelningen och skriver för fullt på skivomslag och affischer.

- Kanske skulle vi signera lite bananer och apelsiner också, säger basisten Pontus Egberg och skrattar.

Emma och Kajsa Peterson från Sjöbo stannar till och vill få en skiva signerad. På frågan om The Poodles är deras favoritband bryter mamma Lill Peterson in:

- Ja, nu är det det, säger hon.

Maria Liccardi och Marta Ravizza har kommit hela vägen från Milano för att uppleva deras favoritbands turnépremiär.

- Vi ska vara i Sverige tre dagar. Första gången jag såg The Poodles var i Bologna och sedan dess är jag fast. Bästa låten är "Metal will stand tall", säger Maria Liccardi.

Det lyser om henne när hon får posera med hela bandet framför äpplena på Icas fruktavdelning.

Klockan tickar på. Scenen i Färsingahallen är färdigbyggd och det är dags för soundcheck inför kvällens konsert. Kvällens låtlista innehåller tre låtar från den nya skivan "Performocracy" berättar gitarristen Henrik Bergqvist, som ligger bakom skivtiteln.

- Jag googlade ordet och fick bara två träffar så nuförtiden har vi alla träffar minus de två, säger han.

The Poodles äntrar scenen och börjar ställa in ljud. I hallen intill repar kören, de ska framföra tre låtar tillsammans med bandet. Haffi Kristensson spelar piano och alla övar på sina stämmor.

- Gött att få göra det här i Sjöbo, de har stöttat och röstat under flera veckor. Nu vill vi ge någonting tillbaka till dem, säger Haffi Kristensson..

Just när de åkte ur "Körslaget" var alla besvikna och arga.

- Men nu är vi jättenöjda, säger körmedlemmen Pia Andersson.

I framtiden hoppas de få göra fler framträdanden med The Poodles.

- De ska spela på sommarrocken i Svedala och där ska vi minsann vara med, säger Pia Andersson.

Klockan har blivit halv sex och det är dags för kören att ta plats på stora scenen för soundcheck tillsammans med bandet. Nervositeten börjar komma. Efter att bandet spelat igenom två av körlåtarna får de paus. Jakob Samuel arbetar dock oförtrutet vidare med kören medan de andra tre äter och pustar ut en halvtimme.

- Jag tror de sålt ungefär 700 biljetter, vi får väl hoppas på att 1000 kommer. Tyvärr verkar det vara andra grejer som händer ikväll här i trakten, säger Christian "Kicken" Lundqvist.

Bandet börjar prata om gemensamma minnen från gamla turnéer.

- En gång spelade vi i Munchen samtidigt som fotbollslaget Bayern Munchen spelade final i Champions League. Det var ganska tuff konkurrens, till och med vår turnémanager var på fotbollsmatchen och sket i vårt gig, berättar Christian "Kicken" Lundqvist och skrattar.

Bandet gläds med Jakob Samuels engagemang med kören.

- Det är skitkul och bandet fick ju också grym exponering. Allt sånt är ju kanonbra, säger Henrik Bergqvist.

Det börjar dra ihop sig och bandet drar sig tillbaka för att byta om och förbereda sig. Henrik Bergqvist berättar att de sköter all image själva.

- Ja, så är det. Vi har ingen stylist. Kul med tuffa scenkläder och alla attiraljer. Man går in i en annan roll när man kommer i sina scenkläder. Det är positivt. Hade ju känts konstigt att gå upp på scen i jeans och t-shirt som den småbarnsfarsa från Södermalm man är, säger han och skrattar.

Äntligen är Jakob Samuel klar med kören. Dörrarna till hallen öppnas. Sångarens telefon ringer hela tiden och han har den i ena handen och pratar medan han försöker äta lite på väg till omklädningsrummet. Tröttnar han aldrig?

- Nej, jag blir inte trött. Detta är så jävla roligt.

Maria Sällberg
Oskar Forsberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.