Kvinna döms till 90 000 i rättegångskostnader

Ystads tingsrätt dömer en kvinna som drivit ett mål mot Sjöbo kommun att stå för rättegångskostnaderna. Sammanlagt hamnar summan på drygt 90 000 kronor.
Sjöbo • Publicerad 25 maj 2012

Det handlar om en långdragen process mellan kvinnan och kommunen som grundar sig i att kvinnan sålde sin fastighet i Sjöbo för 14 år sedan. Kvinnan skrev ett kontrakt med den nya ägaren men det var inte förrän 2008 som ett köpebrev upprättades och den nya ägaren beviljades lagfart.

Under 2005 skickade kommunen för första gången ut ett föreläggande om att kvinnan skulle städa upp kring fastigheten, då den befanns vara i mycket dåligt skick. De skickade också förelägganden med hot om vite två gånger under 2006, samt 2007. Först 2007 kontaktade kvinnan kommunen för att säga att hon inte längre ägde fastigheten, trots att inga papper på detta visades upp.

Kommunen ansökte om att vite skulle betalas ut av kvinnan men fick avslag i både länsrätt och kammarrätt. Kvinnan, som under hela tiden varit skrivit på en annan adress, och som menade att kommunen visste att hon inte bodde på fastigheten och därför inte kunde städa den, tyckte då att kommunen skulle betala hennes kostnader när fallet tagits upp i läns- och kammarrätten.

Hon yrkade på 59 000 kronor men tingsrätten bedömer inte att hon har rätt till någon ersättning. Istället blir det nu kvinnan som måste betala kommunens kostnader för rättegången i tingsrätten på mer än 90 000 kronor.

Ann-Louise Olander
Emma Niwén
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.