Annons

Landshövdingen besökte Sjöbo

Landshövding Margareta Pålsson gästade under fredagen företaget EBmetoden. Och medgav att deras system för värmeutjämning kunde lämpa sig för egna tjänsterummet.
Sjöbo • Publicerad 28 mars 2014
Egon Johansson, som är med i Styfva hattar, passade på att överlämna en cd med orkestern till landshövding Margareta Pålsson.Foto: Foto: Matz Jönsson

Margareta Pålsson kom till Sjöbo tillsammans med länsstyrelsens miljödirektör Annelie Johansson som ett stopp på deras resa till miljöföretag Skåne runt.

- Det är både roligt och hedrande att vi valts ut. Jag blev positivt överraskad när de hörde av sig och det är kul att få uppmärksamhet på det här sättet, säger Egon Johansson.

Annons

Tillsammans med Bengt Hansson startade han EBmetoden 1980 som ett svar på den energikris som rådde under decenniet dessförinnan.

Deras system ser till att det blir en jämnare temperatur inomhus mellan alla lägenheter i en fastighet. Bland företagets kunder finns MKB fastighets AB i Malmö där systemet installerats i 20 000 lägenheter.

- Det är ett enkelt sätt att reducera energiåtgången samtidigt det blir mindre utsläpp, säger Egon Johansson.

Margareta Pålsson tror det finns stora besparingar att göra om miljonprogrammets lägenheter fick en jämnare värme.

Och kanske är det användbart även i länsstyrelsens egna fastigheter.

- Mitt rum ligger på femte våningen och det är det absolut kallaste i huset.

Margareta Pålsson är positivt överraskad av den innovationsförmåga som finns bland skånska företag i miljöbranschen.

- Samtidigt är jag bedrövad att de inte når ut till fler.

EBmetoden har de senaste åren genomgått ett generationsskifte och den dagliga verksamheten leds i allt större utsträckning av Roger Johansson och Richard Svensson. Företaget har sex anställda.

- Det är en lagom nivå som vi vill försöka bibehålla, säger Roger Johansson.

Lina Campbell
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons